Foto: Printscreen/YouTube/Niški Portal

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš Radmilo Janković izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je Klinički centar Niš izašao iz kovid sistema, da je kovid pacijenata sve manje i manje, ali je upozorio da će se korona vratiti, i napomenuo da će "vremena za slavlje biti kada budemo vakcinisali i imunizovali minimum 90 odsto građana. Istakao je da je tokom 440 dana od početka pandemije koronavirusa hospitalizovano 10.500 obolelih.

Podsetimo, od juče u novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Niš više nema kovid pacijenata i sve klinike u njoj posle dezinfekcije ponovo će početi sa primanjem ne-kovid pacijenata.

Prema rečima reportera N1, trenutno je u toku dezinfekcija i renoviranje, i već tokom sledeće nedelje očekuju lekari ovde da počnu da primaju pacijente koji nemaju veze sa obolevanjem od korone.

„Na malo iznenađenje svih nas, druga najveća ustanova u Srbiji je pre izašla iz kovid sistema, nego neke manje bolnice na jugu. Zaista je situacija prilično dobra, juče je bio jednocifren broj zaraženih. Taj trend je i više nego dobar i jasan u poslednjih 15 dana. Mi smo bili obazrivi, pacijenti su testirani, prebacivani u jedinice intenzivne nege i otpuštali mo kada je njihovo zdravstveno stanje dozvoljavalo“, naveo je on.

Na pitanje koliko je sada pacijenta u Nišu, on odgovara: „Pacijenti oboleli od kovida u Univerzitetsko kliničkom centru NIš su trenutno isključivo hospitalizovani na Infektivnoj klinici, uglavnom u stacionaru. Mali broj njih je u polu-intenzivnoj nezi. I taj broj je 26, što je trenutno samo polovina kapaciteta Infektivne klinike. Nije bilo potrebe da srljamo u neke odluke, prilično lagano smo izašli iz kovid režima, zato što je epidemiološka situacoija to dozvolila. Mi ćemo gotovo 100 procenata Kliničkog centra vratiti od ponedeljka u kompletnu funkciju. Trenutno je na snazi jedno generalno sređivanje, gotovo 440 dana je Klinički centar bio kovid bolnica i bila je ubedljivo najveća Infektivna klinika u Srbiji. Mi smo primili 10.500 pacijenata, 2.500 u jedinici intenzivne nege. U nekim trenucima prošle godine na početku smo bukvalno hospitalizovali sve pacijente koji su dolazili iz južne, istočne, pa ponekad i iz centralne Srbije“.

Kaže da je otvaranje bolnice u Kruševcu bilo od velike pomoći za rad Kliničkog centra u Nišu.

„Čekamo dalji razvoj epidemiološke situacije. Ali, ako se ovako bude nastavilo, mi imamo plan da ponovo uradimo detaljnu rekonstrukciju Infektivne klinike u smislu dotrajale vodoinstalacione mreže. Planiramo da naše kapacitete Infektivne klinike prebacimo Kruševac. I to će biti moguće, ako se ovako nastavi, za nekoliko dana. Nadamo se da se korona u jakom mahu neće vratiti tokom letnjih meseci. Ako se situacija bude održavala stabilno, možemo obezbediti da prijem pacijenata u Kruševcu, samo ukoliko budu pojedinačni slučajevi. Ali, to ne zavisi samo od nas“, napominje Janković.

Dodaje da dok se ne donese drugačija odluka, i u narednim danima će se primati pacijenti na Infektivnoj klinici u Nišu, kao i da je u Kruševcu zauzeto samo petina ukupnog kapaciteta.

„Trend je bio da se deset do 15 procenata novozaraženih slučajeva zahteva hospitalizaciju. Prateći te brojke, mi bi onda od juče mogli da očekujemo da će možda jedan zahtevati hospitalizaciju“, pojašnjava on.

Dodaje da sve bolnice na jugu Srbije imaju sve manje pacijenata, kao i da su uglavnom brojevi novih slučajeva između 10 i 20.

„Leskovac ima najveći broj pacijenata, ali mislim da su i oni ispod 30 jutros“, rekao je gost N1.

„Posledice postkovid sindroma ćemo tek videti“

Najavljuje da će uskoro pacijenti koji su do sada čekali na uslugu, moći da računaju na to, čim se sve klinike okreče i vrate u prvobitno stanje.

„Kovid je toliko živeo sa nama ove godine. Mi smo na početku čekali po nedelju dana da uđemo u prostorije gde su kovid pacijenti, sada više to ne radimo. Neke zablude koje smo imali za čitavu situaciju su se razbile tokom vremena i nadam se da je dosta ljudi vakcinisano, tako da je i strah manji“, kaže on i upozorava „da će se korona vratiti“, ali „ne zna kad“.

„Interesantno je da brojevi padaju i u Rumuniji i u Bugarskoj, koje procentualno imaju manji broj vakcinisanih. Situacija je tokom ove godine bila slična svuda. Trend pada je takođe isti, i svi su manje-više iznenađeni. Što se tiče vakcinacije, mi smo tu na mnogo boljem putu od njih. Mislim da mi je kolega iz Bugarske rekao da su oni ukupno dali milion doza. Dosta kaskaju za nama i svi predviđaju da će se (korona) vratiti“, rekao je on.

Govoreći o postkovid sindromu, navodi da će se mnoge njegove kolege baviti tom problematikom.

„Svakog dana imamo pozive iz manjih mesta gde su pacijenti koji imaju teške respiratorne probleme, i koji zahtevaju ponovo oksigeno terapiju. Kada pogledate njihove snimke, intezitet promena njihovih na plućima je zaista zapanjujući, i magnituda svega toga će se videti narednih dana… Posledice svega toga ćemo tek videti“, napomenuo je on.

Kaže da lekari proslavljaju prebacivanje u uobičajeni način rada, ali napominje da nema mesta slavlju. Podseća i da je virus još tu, samo u mnogo manjoj meri.

„Vremena za slavlje će biti kada budemo vakcinisali i imunizovali minimum 90 odsto (građana). Vakcinacija nema alternativu“, zaključio je Janković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar