Foto: Shutterstock

Malinari su održali skup u Arilju gde su tražili veću cenu "crvenog zlata", a fejsbuk status koje je objavilo jedno poljoprivredno gazdinstvo izazvalo je mnoštvo reakcija.

„Danas, 10. jula u Arilju je trebalo da se održi protest malinara zbog male otkupne cene. Međutim, od veličanstvenog skupa i velike nade da ćemo se izboriti, desilo se da je došlo nas 200-250 koji su nezadovoljni, i to je bio tužan skup tako da je ispalo da je to ‘komemoracija našem crvenom zlatu'“, objavilo je Gazdinstvo Grujović na Fejsbuk stranici Malinari Zapadne Srbije, Arilja i Ivanjice.

PROČITAJTE JOŠ:

„Dakle, ovo je bila komemoracija kraljici malini, a velika pobeda halapljivih hladnjačara. U moje ime i ime nas koji smo prisustvovali zahvaljujem se i odajem poštovanje našoj malini što nas je u detinjstvu othranila u mladosti, školovala, pratila u vojsku, pravila veselja, popravljala kuće i neke sahranjivanja, navodi se u postu. ‘Zahvaljujem se malini što je sa nama koji su je poštovali izdržala sve borbe sa kišama, sušama olujama i gradom i borila protiv prevaranata sve do sada. Odajem počast malini koju smo hranili i koja nas je hranila i izvinjavam joj se što su je rođena deca izdala i stala na stranu halapljivih hladnjačara“, poručuju iz tog gazdinstva i dodaju:

„Hvala ti, malino, ali ovaj deo Srbije te ne zaslužuje. Putuj u neke druge krajeve gde će te više poštovati. A ovi što su zadovoljni cenom neka stanu ispred ogledala i nek se zapitaju da li više vole da u svojoj kući i svojoj njivi treba da budu svoje gazde ili da u svojoj kući i svojoj njivi budu poslušnici i robovi maloj grupi halapljivih ljudi, ocenjuju. A ti isti od njihovog znoja i sa njihovih leđa se bogate. Ali svak misli svojom glavom i odlučuje o sebi. Oprosti, malino, i hvala ti za sve. Pozdrav.“

Podsetimo, danas se u Arilju održao skup malinara koji zahtevaju veću cenu „crvenog zlata“. Oni su ispričali za naš portal da samo dva otkupljivača nude cenu od 250 dinara po kilogramu, dok proizvodnja za istu kilažu staje do 350 dinara.

***

BONUS VIDEO: Maline planule, lešnik se više ne kupuje: Institut za voćarstvo proizveo 200.000 sadnica voćki

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare