Foto:Douglas Elliman/Scott Wintrow/Gamut Photo

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije saopštilo je jutros da je zgrada bivše jugoslovenske ambasade na Petoj aveniji u Njujorku konačno prodata za 50 miliona dolara. Prema istom izvoru, Slovenija će od pomenute sume dobiti sedam miliona evra, dok će Srbija profitirati oko 10 milona evra.

Prema Bečkom sporazumu o sukcesiji bivše SFRJ iz 2004. Hrvatska takođe ima pravo na svoj deo prodaje zgrade u Petoj aveniji, čije Ministarstvo spoljnih poslova ovom prilikom nije komentarisalo. Međutim, prema pismu sporazuma o sukcesiji, Hrvatskoj pripada 23,5 odsto sume dobijene prodajom diplomatske imovine Jugoslavije, pa će od prodaje te imovine u naš državni budžet biti uplaćeno 11,5 miliona evra.

Foto:Douglas Elliman/Scott Wintrow

U obaveštenju slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova o završetku prodaje najvrednije nepokretnosti koja je bila predmet sukcesije bivše SFRJ u delu koji se odnosi na imovinu jugoslovenske diplomatije, napominje se da je zgrada je sagrađena 1905. godine, a da su je za potrebe Jugoslavije u leto 1946. godine kupili američki emigranti iz tadašnjih jugoslovenskih republika. Dodaje se da je za vreme Jugoslavije ambasada korišćena, osim za diplomatske aktivnosti u SAD, i za potrebe Misije tadašnje zemlje pri Ujedinjenim nacijama, piše Jutarnji list.

PROČITAJTE JOŠ

Ambasadu je do dogovora o prodaji koristila Republika Srbija. Na ugovor o prodaji čekalo se 18 godina zbog zahteva Srbije da se pri raspodeli imovine priznaju ulaganja u njeno održavanje.

Foto:Douglas Elliman/Scott Wintrow

Pošto je potpisnica Bečke konvencije o sukcesiji Savezna Republika Republika Jugoslavija, čiji su naslednici Srbija i Crna Gora, pravo SRJ na skoro 40 odsto iznosa od prodaje nepokretnosti na Petoj aveniji podeliće Srbija i Crna Gora.

Foto:Douglas Elliman/Scott Wintrow/Gamut Photo

Kako se navodi u saopštenju njenog ministarstva o prodaji nekretnina u Njujorku, Slovenija je ugovorom o sukcesiji stekla 13 diplomatskih predstavništava bivše države, od kojih neke koristi, a neke je prodala, zaradivši 13 miliona evra. Isti izvor navodi da prodajom bivše jugoslovenske ambasade u najstrožem centru Njujorka nije završena podela jugoslovenskih nekretnina u inostranstvu, te da su pregovori o podeli stanova koje koriste vojni predstavnici bivše države u inostranstvu su neizbežni.

BONUS VIDEO: Mira Adanja Polak: Tito je i dalje jedna velika misterija