Epidemiolog Branislav Tiodorović daje izjavu za medije
Branislav Tiodorović Foto:N1

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da su potencijalna žarišta koronavirusa svuda, na teritoriji cele države, ali da je situacija stabilnija i da postoji lagani padajući trend, naročito ako se gledaju podaci iz kovid ambulanti, gde je manji broj prvih pregleda.

On je za RTS rekao da je taj trend stabilizacije prisutan svuda, osim na krajnjem jugu zemlje, pre svega u Bujanovcu i Preševu.

Kako je rekao, deo stanovništva u tim mestima se leči kod kuće i kod privatnih lekara, odlazi u zdravstveni sistem na Kosovu, a tek kad imaju najtežu kliničku sliku, dolaze u Vranje i Niš.

Tiodorović je napominuo da to za posledicu ima povećan broj umrlih, što se moglo izbeći da su se ljudi ranije javljali zdravstvenom sistemu Srbije.

Rekao je i da se mnogi građani nalaze u turističkim mestima u Srbiji i apelovao na njih da poštuju mere, da nose maske u zatvorenom prostoru i da drže distancu na otvorenom. Istakao je i da je važno pranje ruku i dezinfekcija.

Uskoro odluka o testovima za strance

Na pitanje da li će se uvoditi obavezan PCR test za strance i građane koji se vraćaju iz inostranstva, Tiodorović je naglasio da mora da se razmišlja o tome u kom su ambijentu bili građani na letovanjima.

Rekao je da sve mora da se dogovori i odluči na osnovu pokazatelja Svetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za zarazne bolesti.

On je rekao i da pokazatelji govore da ni Grčka ni Turska nemaju sjajne podatke.

Tiodorović je naveo da će odluka biti doneta vrlo brzo.

Objasnio je da redovna vakcinacija dece mora da traje i da su deca vakcinisana u odvojenim delovima domova zdravlja, a pedijatrijska služba je bila dobro organizovana.

Kada je reč o vakcini protiv kovida 19, istakao je da će se sačekati da se vide efekti ruske vakcine, kao što se čekaju i ostale.

Tiodorović je naglasio da će se pratiti koja vakcina daje najbolju odbranu i što manje neželjenih efekata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar