Foto: FoNet/Kabinet premijera /Slobodan Miljević

Procenat smrtnosti od 2,04 odsto od koronavirusa u Srbiji je zabrinjavajući, i treba da plaši sve one koji šetaju i ne poštuju mere i preporuke, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović, savetnik direktora Instituta za javno zdravlje u Nišu. Apeluje na strpljenje.

U razgovoru za Telegraf on navodi da je ovo vrh ledenog brega, ističe da treba izdržati naredne dve nedelje, ali je i optimista… Naime, mišljenja je da se sa epidemijom nećemo “nositi” do juna, već da ćemo je ukrotiti oko Vaskrsa, dok bi posle njega trebalo da bude samo sporadičnih slučajeva oboljevanja.

Napominje da u karijeri nije doživeo da policijski čas od 24 sata, koji nam preti ukoliko se za dva dana radikalno ne disciplinujemo. Nije doživeo ni zatvaranje gradova, a pre smatra da bi trebalo zatvoriti naselja a ne čitave gradove.

„U dva dana mladi i neodgovorni moraju da shvate da mora da se poštuju mere, inače, imaćemo katastrofu. Onda će biti potrebe da policijski čas traje i 24 sata“, rekao je Tiodorović.

Juče je na konferenciji za novinare rečeno da je trenutna smrtnost od virusa korona u Srbiji 2,04%. Tiodorović objašnjava da li taj podatak treba da zaplaši.

“Biću otvoren. On stvarno treba da bude zabrinjavajući, kao što jeste zabrinjavajući. A treba da plaši one koji se šetaju i ne poštuju preporuke. Gledajući na našem malom uzorku u Nišu, a tako je i u Beogradu, među obolelima je 17,9 odsto žena, dok 29 odsto čine mlađi od 60 godina. Ne znam da li će ta stopa smrtnosti da zabrine nekog mladog čoveka, odnosno grupu koja se šeta po ulicama, i po parkovima a ne nose masku, a ja sam to čak i video”, kaže epidemiolog.

On ističe da mora da nam bude opomena kad umre neko ko je 1974. godište.

“On jeste imao dijabetes i kardiovaskularnu bolest, ali je suviše mlad. Mladi treba da shvate ovo vrlo ozbiljno. Ako to ne uradimo, ako se ne poštuju sve mere, ništa nam neće značiti to što smo mi krivu uspeli malo da spustimo, da je malo zaraženih puste da funkcionišu i rade jer se na selu ne može
organizovati rad od kuće”, poručio je Tiodorović.