Branislav Tiodorović / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Epidemiološka situacija je i dalje nesigurna, upozorio je epidemiolog Bratislav Tiodorović i ocenio da su se građani previše opustili.

„Može se oceniti da je epidemiološka situacija i dalje nesigurna zato što imamo prisustvo virusa i dalje i imamo lokalnu transmisiju, odnosno mogućnost da ljudi oboljevaju“, rekao je Tiodorović.

Tiodorović je za TV Pink naglasio da je pogrešna ocena da je virus oslabio.

Kako je objasnio, virus je samo manje prisutan, jer ima daleko manje osoba koje ga mogu širiti.

„U novom Kliničkom centru u Nišu imamo 738 slobodnih postelja i samo 13 pacijenata koje su COVID pozitivne. U gerontološki centar je vraćano više od 70 osoba, a pokriva ih 44 radnika, što je dobra vest“, rekao je Tiodorović.

Kako je naveo, daleko je manje pozitivnih, a cilj je da se spusti isped pet odsto, dok je procenat sada u Nišu 2,5 do 3,2 odsto.

„Želja nam je da nema pozitivnih 28 dana. Poslednja dva dana su pokazala da se dobar deo stanovništva ne ponaša odgovorno i ne puštuje predviđene mere. Previše smo se opustili, u narednih sedam do 10 dana ćemo videti rezultat“, rekao je juče Tiodrović.

On je ukazao da u ukupnom broju obolelih, 30 odsto mlađih od 60 godina.

Tiodorović je naveo da se sada Klinički centar u Nišu može pripremati za rad u normalnim uslovima.

„Žarište imamo samo u Leskovcu, iz „Jure“ je 52 sa pozitivnim nalazom. Srećom, reč je o mladim ljudima“, naveo je Tiodorović.

On je naglasio da je obavezno nošenje maski, dok rukavice treba nositi samo u određenim situacija, kao što je odlazak u prodavnicu i na pijaci.

Komentari

Svi komentari (6)