Tijana Krsmanović sa majkom Foto: Privatna arhiva

Prepušteni ste sami sebi, rekao nam je onkolog, kada smo pitali koja je procedura da dobijemo lek “kisqali” o trošku osiguranja. Čekali smo mesecima da ovaj lek za rak bude na pozitivnoj listi, da ne dajemo preko 2.000 evra za jednu kutiju. Sad kad je konačno besplatan, u bolnici kažu da je to samo za nove pacijente, kojima je propisan posle prvog juna, a mi da se snađemo za pare, pa koliko izdržimo, revoltirano za Nova.rs priča Tijana Krsmanović, koja je čitavu ušteđevinu dala na ovaj medikament, kako bi pomogla bolesnoj majci, koja se sa 80 godina bori sa rakom.

Pročitajte još:

Naime, samo jedna kutija leka za rak “kisqali” košta ni manje ni više nego 270.000 dinara, a doze potraju do mesec dana. Ovaj lek je međutim od prvog juna na pozitivnoj listi lekova, ali samo za one kojima ga je konzilijum propisao tek pošto je stavljen na listu. Oboleli koji se sa rakom bore već dugo i snalaze za novac, kako bi platili ovaj lek, ostaju bez sredstava za život.

“Moja majka je onkološki bolesnik i ima 80 godina, bori se sa kancerom dojke i sa metastazama na jetri, a u ovoj zemlji nemaju svi ista prava na lečenje, što je najstrašnija diskriminacija i katastrofa. Ona je od januara na terapiji kisqali lekom, koji nije bio na pozitivnoj listi, i morali smo da ga plaćamo 270.000 dinara po kutiji, u kojoj ima doza za samo mesec dana. U trenutku kada je dobila dijagnozu, imali smo ušteđevinu, ali do danas je sve potrošeno na ovaj lek. Simbolično, malo pre izbora, predsednik Aleksandar Vučić objavio je da će biti proširena lista lekova i da će ovaj ‘mamin lek’, kisqali, ući na pozitivnu listu. Međutim, kako Agencija za lekove čas radi, čas ne radi i nema nikakvu regaulativu za rokove, tendere i tome slično, lek je tek 1. juna stavljen na listu” kaže Tijana.

Njihovoj sreći nije bilo kraja, kada su dobili informaciju da lek više ne moraju da plaćaju, jer bi u suprotnom morali da se zaduže.

Foto: Shutterstock

“Radost nije dugo trajala. Kada sam nedavno sa majkom otišla u bolnicu da primi terapiju, pitala sam koja je procedura za dobijanje leka o trošku osiguranja. Rečeno mi je da za nju nema procedure. Tačnije da pacijenti koji imaju konzilijarne odluke od pre prvog juna, neće moći da primaju lek besplatno, a oni koji su posle 1.juna dobili konzilijarnu odluku, imaju pravo na lek o trošku osiguranja. Znači samo oboleli koji su pre dve nedelje dobili odluke, a svi koji su dosad čekali, moraju da nastave da plaćaju, ako žele da žive. To nam je rekao onkolog internista i naglasio da su stariji pacijenti ‘bukvalno prepušteni sami sebi’ i ostavio nas u šoku. Moja majka je celog života plaćala zdravstveno osiguranje, a sada smo u situaciji da moramo da se zadužujemo kako bismo joj produžili život, i ona nije jedina, ima mnogo obolelih koji su ovaj lek dugo čekali” ljutito priča Tijana.

Poslednja kutija, koju su kupili, još nije prazna, ali kad bude potrebe za novom, novca neće biti.

Vitamini, vitamin, suplementi, suplement, lekovi, lek
Foto: Shutterstock

“Čekam da vidim šta će se desiti. Kutija koju smo poslednju kupili još nije prazna, ali za sledeću nemamo novca. Ne možemo više da plaćamo preko 2.000 evra mesečno za kutiju lekova. Imali smo neku ušteđevinu, ali je sad potrošena. Jedna kutija leka ima 63 tablete, pije se po jedna tri puta dnevno. Lek se pije 21 dan, pa se pravi pauza i onda mora da se kupi nova kutija za sledeći mesec.

Ima ljudi koji primaju ovaj lek unazad više meseci, koji su se zaduživali zbog ovog leka, prodavali sve što imaju i sad ispada da bi bilo bolje da su im kasnije dijagnostikovali rak, a ne ranije i na vreme, jer bi onda bar dobili lek” ironično naglašava naša sagovornica.

Inače, lek “kisqali” je na pozitivnoj listi poslednje dve godine u celom regionu, u BiH, Albaniji, Hrvatskoj, samo je Srbija čekala do prvog juna 2022, ističe ona.

“Ne znam kako drugačije da protumačim to što nas opet teraju da plaćamo lečenje, osim da nam poručuju ‘super ste se snalazili do sada, pa možete i nadalje’. Inače, Fond je estimirao određenu količinu kisqali kutija, a sve preko toga plaća Novartis, farmaceutska kompanija čiji je ovo lek. Tako da deluje da Fond ovom bolesnom selekcijom ljudi, koji mogu lek da dobiju, jednostavno pravi sebi računicu da ne potroše ni to što su estimirali da će da potroše” u očaju priča Tijana, koja je pisala RFZO-u, ali odgovor nije dobila.

Foto: Shutterstock

Ipak, Republički fond za zdravstveno osiguranje, reagovao je na naš upit, a oni tvrde da propisane indikacije važe za sve pacijente, nezavisno od toga da li su pre stavljanja leka na Listu lekova, primali isti lek, ili nisu.

“Listom lekova koji se propisuju i izdaju na teret RFZO propisane su indikacije za primenu leka kisqali. Iako je pacijent pre stavljanja leka na Listu lekova (31.05.2022. godine) dobijao lek kisqali, ukoliko ispunjava medicinske uslove propisane u indikaciji za ovaj lek, ima pravo da lek dobije na teret RFZO od njegovog stavljanja na Listu lekova. Napominjemo da je RFZO obezbedio lek za sve pacijente kojima je lek potreban, a lekari procenjuju da li pacijent ispunjava medicinske uslove za primenu leka” kažu za Nova.rs u Fondu.

Oni ističu da RFZO ne raspolaže medicinskom dokumentacijom, odnosno mišljenjem lekara, na osnovu kojih bi sa sigurnošću mogli da znaju da li je ovom konkretnom pacijentu onemogućeno ostvarivanje prava na lek, na teret RFZO.

BONUS VIDEO: Dr Bukarica: HPV vakcina štiti kod 90% karcinoma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare