Dušan Teodorović
Dušan Teodorović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Akademik Dušan Teodorović smatra da država guši i kontroliše Univerzitet u Beogradu, a to je, ocenjuje on, doprinelo srozavanju te visokoškolske ustanove na Šangajskoj listi. Univerzitet u Beogradu se prvi put od kada se pojavio na toj listi (2012. godine) nalazi u grupi od 501. do 600 mesta, a taj pad Teodorović pripisuje, birokratizaciji Univerziteta koja služi za državnu kontrolu.  

Tiodorović, u izjavi za Nova.rs, primećuje da se u Zakonu o visokom obrazovanju, kada se čita član po član, vidi da država pritiska Univerzitet.

Naš sagovornik konstatuje da na Univerzitet u Beogradu ima oko 200 pravnika.

„Ja sam siguran da ih na Harvardu ima možda dvoje“, dodaje Teodorović.

„Prva stvar je debirokratizacija Univerziteta, pustite nas da dišemo. Umemo sami da napravimo organizaciju Univerziteta, ne treba za nam to Vučić, držva i partija na vlasti“, poručuje naš sagovornik.

Prema rečima Teodorovića, mnogo mladih ljudi čim diplomira želi da ode iz Srbije i neće da rade na Univgerzitetu u Beogradu. To je, smatra on, takođe doprinelo lošijem pozicioniranju Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi.

Plagijat doktorata i afera u kojoj je učestvovao ministar finansija Siniša Mali nisu direktno bodovani na Šangajskoj listi, ali su doprineli sveopštoj lošoj atmosferi na Univerziteu u Beogradu i celokupnom društvu.

„Kakva se poruka šalje kada se priznaje plagijat. To je pokazatelj slabosti Univerziteta, toliko ga je pritisla država“, zaključuje Teodorović.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar