Srbija, ekoloski ustanak, protest
Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/Suzana Djordjevic/Slavica Panić/Ljubica Sokić/Nova.rs

Iako su policija i batinaši na sve načine pokušavali da opstruiraju subotnje proteste u gradovima širom Srbije, oni najhrabrniji među njima uspeli su da se suprotstave svim pritiscima i napadima, te da postanu pravi mali heroji u svojoj borbi.

Štangle, čekići, bager, motke, agresivini policijci, bahati naprednjeci, hapšenja. Sve su ovo u subotu na svojim leđima osetili građani Beograda i drugih velikih gradova, koji su tako iskazali svoje nezadovoljstvo protiv dolaska Rio Tinta, usvajanja Zakona o eksproprijaciji i referendumu i drugim problemima.

Mnogi od naših sugrađana i komšija juče su privedeni, nemali broj bio je napadnut od raznih batinaša koji su pokušali da im nametnu svoje viđenje pravde, te da pokažu da građani i nemaju pravo da se bune.

Najhrabriji među građanima svojim primerom pokazali su da još uvek građanin nije postao podanik, te da otpor nije postao davno prošlo vreme. Predstavljamo vam pet heroja jučerašnjih blokada.

  1. Filip koji je hrabro odbrusio policajcu
Filip Kalmarević Foto:Newsmax Adria

Nova.rs već je pisala o postupcima komandira PU Savski venac, Aleksandru Krstiću, koji se u najmanju ruku neprimereno i nedoraslo ponašao prema građanima koje bi trebalo da štiti. Jedan od retkih koji je stao na „crtu“ policajcu bio je Filip Kalmarević iz Naprednog kluba.

On je pokazao izuzetnu hrabrost ušavši u raspravu sa komandirom kome je rekao da nije valjda da će napadaju goloruki narod, na šta je komandir reagovao tako što ga je odgurnuo. Ubrzo su prišli i ostali demonstranti, pa se situacija primirila.

2. Jelena Stupljanin prva blokirala auto-put

Savo Manojlović iz Pokreta „Kreni promeni“ saopštio je da je prva osoba koja je u subotu blokirala auto-put u Beogradu bila glumica Jelena Stupljanin koja glumila u njihovom spotu protiv Rio Tinta.

„Prema podacima kojima raspalažemo autoput je prva blokirala predivna i hrabra Jelena Stupljanin koja je glumila u našem spotu protiv Rio TintaFlag of SerbiaRed heartFlag of Serbia Srbija nije na prodaju“, napisao je Manojlović na Tviteru.

3. Dama koja je sve vreme bila ispred bagera

Jedan od diskretnih heroja iz Šapca bila je Natalija Stojmenović, koja je svoja uključenja imala na stranici Ne davimo Beograd. Natalija je sve vreme bila ispred bagera koji je probijao barikadu u Šapcu.

Ona je sve vreme snimala, čak i onog trenutka kada je pala, a bila je i sa demonstrantima kada su građani Šapca napadnuti motkama na mostu.

4. Građani Šapca u odbrani svog grada od motki, bagera i naprednjaka

Sabac
Šabac sukob demonstranata Foto:Marko Zamurović

Bez ikakve dileme najveća represija juče je viđena u Šapcu, gradu koji je je simbolično poslednji opozicioni bastion bio u Srbiji. Slučajno ili ne, upravo je u ovom gradu policija prepustila svoj zadatak nasilnicima da motkama, štanglama, čekićem i bagerom napadaju narod.

Hrabri Šapčani branili su se koliko su mogli, a neki od najhrabrijih suprotstavili su se vozaču bagera, koji je krenuo na narod.

5. Meštani Topole koji su „blokirali“ pešački prelaz

Najinteresantnija scena subotnjih protesta viđena je Topoli, gde su građani jer ih je malo, a u strahu od kazne, „blokirali“ pešački prelaz. Naravno, nije zabranjeno beskonačno prelaziti pešački prelaz pa je desetina građana išla u krug po pešačkom prelazu i tako blokirali saobraćaj.

Genijalnost ovog postupka mnoge je juče nasmejala i pokazala još jedan način na koji se pokazuje građanska neposlušnost.

Bonus video: Blokada Novog Beograda- Aleksandar Obradović došao

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare