Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Udruženje "Izlazak" pokrenulo je besplatno i anonimno savetovalište i telefonsku liniju za pomoć onima koji se oporavljaju od zavisnosti i zloupotrebe narkotika, kao i njihovim porodicana. Cilj je da im se u vreme pandemije koronavirusa i samoizolacije pruži dodatna podršaka.

Udruženje „Izlazak“ već više od 10 godina pomaže onima koji su se odvikli od zavisnosti i nalaze se u fazi oporavka.

U vreme karantina zbog koronavirusa oni pomoć mogu da zatraže putem telefonske linije 0800 104 100

„U vremenima kada moramo da živimo i ponašamo se drugačije svaki vid pomoći i podrške ugroženim grupama je dobrodošao. Zloupotreba droga i oporavak od zavisnosti od psihoaktivnih supstanci nisu prestali kada je širenje koronavirusa uznapredovalo“, kažu u udruženju.

Napominju da je kod osoba koje koriste droge imuni sistem već ionako narušen, pa bi eventualna zaraza koronavirusom na njih đelovala mnogo štetnije nego na opštu populaciju.

Udruženje „Izalazak“ ukazuje i da bi tokom pandemije zaraženi zavisnici mogli da se suoče sa novom, duplom stigmatizacijom.

Zato apeluju na nadležne institucije da svi koji zatraže, dobiju pravovremenu i odgovarajuću medicinsku pomoć.

Navode da trenutna izolacija može biti problematična bez podrške i kontakata sa ljudima koji ih mogu ohrabriti i uputiti im poruku da je i ovo jedna od stvari koju trebaju nađačati i biti iznad nje.

Više informacija o povezanosti zavisnosti, oporavka i koronavirusa dostupno je i na adresi www.biramoporavak.com .