Zemljotres Srbija
Zemljotres Foto:Shutterstock

Meteorolog Ivan Ristić izjavio je u emisiji Global fokus da zemljotresi koji su se dogodili u Turskoj i Siriji teško mogu da se dogode kod nas, pre svega zbog mnogo jačeg trusnog područja. On je pojasnio da se u Srbiji dešavaju zemljotresi jačine do 6 stepeni po Rihteru.

„Mi nismo toliko trusno područje. Za zadnjih 100 godina smo imali deset zemljotresa preko 5 po Rihteru, a to nije strašno“, istakao je Ristić za N1 i dodao da se kod nas zemljotresi najčešće dešavaju u proleće i u jesen.

Kaže da je teško očekivati da se zemljotresi ovakve jačine dogode kod nas.

„Kod nas idu do 6 po Rihteru, i ne očekuje se nešto preterano više od toga. To je isto jako, ali nije kao ovo što se desilo danas. Analizom podataka dobijate da se zemljotresi od 5 do 6 po Rihteru dešavaju uvek na proleće ili jesen. A manji zemljotresi se dešavaju svakodnevno“, kazao je gost N1.

Ukazuje da zemljotresi koji su se skoro desili kod Bora, a koji su buili jačine preko 2 po Rihteru, mogu i da budu posledica miniranja tla, koja se tamo vrše.

Kaže da ulazimo u period kada je veća mogućnost za zemljotres, to je mart, i da po njegovim proračunima, tada se dešavaju najjači zemljotresi u Srbiji.

„Najjači zemljotres koji je bio blizu Beograda se desio u Lazarevcu, 1922. godine, pre 101 godine, i bio je 24. marta. Baš tačno kada je počelo proleće. Taj zemljotres je bio toliko jak da je Tašmajdan pukao napola. Dakle, iako je bio u Lazarevcu, jako se osetio i u Beogradu“, otkrio je Ristić.

Opširnije čitajte na N1.

***

BONUS VIDEO – Ruševine posle zemljotresa u Turskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar