Tara nelegalna gradnja
Bespravno sagrađeni objekti Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Od podnošenja šest krivičnih prijava za nelegalnu gradnju na Tari, koje je JP “Nacionalni park Tara” nadležnim organima podnelo početkom godine, započeo je samo jedan sudski proces. Osim uništavanja staništa i ugrožavanja retkih vrsta, nelegalna gradnja vodi ka estetskoj degradaciji predela i stvaranju komunalnih problema i zagađenju vodoizvorišta.

Posle podnošenja šest prijava početkom godine, evidentirana su još čak 44 nova nelegalna objekta iza kojih stoje 32 investitora, uglavnom na području Zaovina – Sekulića i Osluše, odnosno katastarskih opština Beserovina, Zaugline i Konjska reka. Zapisnici o nelegalnoj gradnji su predati opštinskom i republičkom građevinskom inspektoru na dalje postupanje. Od 32 investitora, 22 nisu sa teritorije opštine Bajina Bašta.

Tara nelegalna gradnja
Bespravno sagrađeni objekti Foto:Slavica Panić/Nova.rs

“Za najveći deo Tare urađani su urbanistički i planovi detaljne regulacije koji to definišu, šta su zone dozvoljene gradnje, kakvi objekti mogu da se grade i tako dalje, dosta je komponenata, najpre birokratskih. Imamo ljude koji grade na građavinskim parcelama ali su počeli da grade bez dozvole, mi i takve objekte evidentiramo kao nelegalne i prijavljujemo građevinskim inspektorima. Na žalost imamo one koji grade van dozvoljenih zona ali i tamo gde uopšte, ni u kakvoj situaciji ne bi smelo da se gradi, gde dozvolu za gradnju niko ne može dobiti”, kaže za Nova.rs Ranko Milanović, rukovodilac turizma u Nacionalnom parku Tara.

Tara nelegalna gradnja
Bespravno sagrađeni objekti Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Milanović kaže da dodatne probleme stvara i lokalno stanovništvo koje ima određene povlastice pri gradnji. Registruju poljoprivredna gazdinstva kako bi zaobišli određene procedure i lakše došli do građevinske dozvole. Takođe, iz istih razloga, izražena je i tendencija fiktivne prijave lica iz drugih opština ili drugih država na adrese na Tari. Sve je intenzivirano dolaskom epidemije, kada je Tara postala jedna od najfrekventnijih destinacija na kojoj nikada ranije nije bilo toliko posetilaca.

“Korona je svakako donela povećano interesovanje, samim tim skočile su i cene nekretnina, povećala se prodaja placeva i izgradnja objekata. U okviru naših ingerencija, mi možemo da konstatujemo da se nešto gradi i da tražimo dokumentaciju na uvid, u zavisnosti da li lica koja grade imaju ili nemaju dozvolu. Jedino tako konstatujemo da je u pitanju nelegalna gradnja. Zapisnike koje naprave naši čuvari prirode, dalje predajemo nadležnim inspekcijama, opštinskim ili republičkim, to je sve što mi možemo. Mi smo u jednom trenutku pokušali da ubrzamo procese nadležnih, da obavestimo javnost pa su neki slučajevi i stigli do procedure”, dodaje Milanović.

Tara nelegalna gradnja
Bespravno sagrađeni objekti Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Cene placeva na Tari su porasle u odnosu na neki raniji period. Prema poslednjim informacijama cena jednog ara na Tari kreće se od 1.500 pa i do nekoliko hiljada evra, zavisno od lokacije i namene zemljišta.

Tokom prošle godine gradnja na Tari je drastično intenzivirana pa je sve češća strepnja za budućnost ove planine koja bi, po mišljenju turističkih radnika, većine lokalnog stanovništva ali i turista, mogla da doživi sudbinu susednog Zlatibora. Ono na čemu se insistira jeste da gradnja bude kontrolisana u odnosu na urbanističke planove i tipove gradnje. To je jedini način da Tara od čoveka, najvećeg neprijetalja prirode, sačuva sve ono zbog čega pripada jednom od najbogatijih nacionalnih parkova u regionu.