Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dok uži centar grada od neonskih reklama, novogodišnje i javne rasvete svetli kao Pariz, pojedine ulice na Dorćolu su već neko vreme u mrklom mraku. Grešno bi bilo reći sve, ali neke zaista jesu, u šta se uverila i reporterska ekipa Nove.rs u večerašnjem "pohodu" po širem centru grada. Dok se kreću ka novogodišnjem blještavilu u Knez Mihailovoj, prolaznici preterano i ne haju za to, dok meštani, koji žive u raskopanim ulicama, kažu da tuda nije prijatno da se kreće noću. Posebno je tako u delovima gde su stambene zgrade i gde nema lokala, prodavnica, pa možeš samo da se nadaš da te neko ne izlema ili opljačka, jer je ova zona postala raj za svakakve smutljivce otkad je počela da se rekonstruiše Dušanova ulica.

Nova.rs krenula je tragom ove gradske priče kada nam se javio nezadovoljni stanovnik ovog dela prestonice.

„Nije dovoljno što figurativno živimo u marku, nego smo ostali i bez ulične rasvete“, požalili su se Dorćolci kojima se nimalo ne sviđa situacija u kojoj su se našli zbog „vizionarske“ rekonstrukcije ovog dela grada, a kojoj se ne nazire kraj.

Posle gejzira vode, kad je onomad bager isekao vodovodnu cev, pa onda kad je automobil uleteo u rupu, prethodno probivši ogradu, stižemo i do struje, odnosno ulične rasvete. To se pre svega odnosi na ulice: Cara Dušana, koja se rekonstruiše u delu od Bajlonijeve pijace prema Kalemegdanu; zatim deo Strahinjića Bana, Jevrejsku, ali i neke poprečne koje izlaze na Kalemegdan, a tu ih pola ima svetlo, a pola nema. Stanari zgrada u toj zoni kažu da im baš nije svejedno ovo sa nestankom javne rasvete. Osim što moraju da gledaju da se ne sapletu, moraju da paze i da im neko sumnjiv ne poželi „dobro veče“.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U mrklom mraku je najveći deo Cara Dušana i to onaj pod rekonstrukcijom, dok onaj rekonstruisani svetlo ima samo kod raskrsnice sa Ulicom kneginje Ljubice.

Na raskrsnici Kralja Petra i Cara Dušana nešto se i vidi zbog prodavnica. Prolaznici ne haju posebno za to, dok stanare ovog dela nismo uspeli da pronađemo, kako bi nam kazali od kad žive u „tmuši“.

„Ne zanima nas preterano to. Pa i ovako se sve vidi“ dobacuje nam jedan prolaznik u Kralja Petra.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U rekonstruisanom delu Cara Dušana stanari nisu bili voljni za razgovor. Ili se plaše da pričaju na tu temu, ili ih je strah što vide nepoznate osobe sa maskama koje hoće nešto da ih pitaju.

Ipak, saznali smo da pojedini Dorćolci nisu hteli da sede skrštenih ruku, te su počeli da zovu JKP Javno osvetljenje Beograd i Beokom servis i od njih tražili da im kažu kada će da im se vrati javna rasveta u ulice udaljene 300 metara od Trga republike.

Kako kažu za naš portal, od JKP Javno osvetljenje su dobili obrazloženje da je došlo do kvara, pošto je izvođač radova na rekonstrukciji Dušanove ulice oštetio strujni kabl, kao i da su ih opomenuli da kvar otklone.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Opomene nisu urodile plodom, jer prema onome što smo videli, do danas ništa nije učinjeno pa su ove ulice i dalje u marku, a stanarima je ostala parola „snađi se“.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako Dorćolci kažu, pozvali su i inspekciju, kako bi možda oni „pogurali“ izvođača da vrati javnu rasvetu u ovaj deo grada, ali im se niko ne javlja na telefon. Isti je slučaj i sa Beokom servisom, koji su poznati po ekspeditivnosti u odgovorima, posebno preko društvenih mreža.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Mi, građani Beograda, svoje obaveze izmirujemo na vreme i za uzvrat tražimo da imamo osnovno svetlo za kretanje po mraku, a naročito u centru glavnog grada“, kažu oni za Nova.rs.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Da li će nadležne službe konačno odlučiti da se pokrenu i da Dorćolci iz ulica Jevrejske, Kralja Petra, dela Cara Dušana, kao i onih poprečnih koje gravitiraju ka užem gradskom jezgru dobiti javnu rasvetu ostaje da se vidi…

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar