Zlatibor klupa tajna Zlatiborske klupe
Klupa na Zlatiboru Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Kada su u pitanju parkovske klupe i sve one koje se nalaze na mestima za odmor, svaka bi se mogla opisati u jednoj rečenici - drvene, metalne, betonske ili od kakvog drugog materijala, sa sedalnim delom i naslonom za leđa, sa ili bez naslona za ruke. Ipak, na Zlatiboru postoje klupe koje i nije lako opisati a još teže razumeti arhitektu i dizajnera koji su ih osmislili. U pitanju su klupe koje se nalaze oko zlatiborskog jezera tj. na njegovom obodu, u dužini od par stotina metara. Možete sesti ali savijene kičme, pod oštrim uglom, bez mogućnost da se bar pod pravim uglom ispravite dok odmarate.

Klupe koje su bile u hladu borova oko zlatiborskog jezera i nudile pogled ka vodi, više ne postoje. Zamenjene su novim, koje prate i novi izgled jezera o kome je zimus pričala čitava Srbija. Pogleda ka vodi više nema, ali zbog trenutnih radova, u jezeru nema ni vode. Najnoviji izgled predviđa spektakl koji još nije viđen u zemlji a oni koji bi želeli da sednu pored njega, svoj lepoti okrenuće leđa i to povijena. Turisti svakodnevno sede na klupama i ne razumeju u čemu je njihova tajna ali ono što je svima jasno jeste da udobne nisu. Većina tvrdi da je u pitanju greška koja je dovela do kontra nagiba.

„Seli smo ovde jer nam je dete zaspalo u kolicima, inače ne bi jer nije ugodno. Mislim da je greška u nagibu, da je ova ograda, koja bi trebalo da bude naslon, okrenuta naopako, nemam drugo objašnjenje. Mimo toga i niska je a tek što je okrenuta od jezera ili fontane, šta će već da bude ovde, to nema nikave logike al dobro, šta da radimo“, kaže za Nova.rs Dejan iz Beograda.

„Moje jedino objašnjenje je ovako: Narod je toliko savio kičmu pa su klupe prilagođene situaciji, nema opuštanja ni na odmoru, savijena kičma je realna slika i poželjno stanje u Srbiji, ja drugo objašnjenje nemam, moja je kičma već savijena. Ne verujem da bi bilo koji arhitekta nešto ovako smislio, ovo je samo poruka“, rekla nam je jedna Jovana.

Zlatibor klupa tajna Zlatiborske klupe
Klupa na Zlatiboru Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Gordana, Slavica i Ljubica iz Bujanovca, pet dana odmaraju na Zlatiboru i kažu da su posle nekoliko godina na planini koja se znatno izmenila. Odmaraju na klupi pored jezera i tvrde da je sigurno moglo da bude bar udobnije.

„Nisam bila četiri godine, na trgu je sve drugačije, lepo je a klupe su ranije bile u hladovini ispod borova i bilo je lepše nego ovako. Nije udobno i ne znamo što li je ovako napravljeno, ne možemo da ispravimo leđa, neko je nešto pogrešio kada su ovo postavljali, najverovatnije. Baš smo komentarisale ali kratko sednemo pa nastavimo šetnju, sve ostalo je prelepo, biće još lepše kada se napuni jezero“, kazala nam je Slavica.

Zlatibor klupa tajna Zlatiborske klupe
Klupa na Zlatiboru Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Da li je u pitanju zaista greška ili arhitektonsko rešenje pitali smo nadležne u lokalnoj samoupravi koji su nam rekli da nije u pitanju nikakav naslon za klupe već da je to ograda jezera a sedalni delovi su postavljeni mimo plana.

„Ograda na jezeru je morala da se napravi tako da bi bila bezbedna za prolaznike, pre svega decu. Ograda je napravljena pod određnim uglom da se deca ne bi mogla popeti na nju i preskočiti preko nje. Da smo napravili ogradu koja bi mogla da se koristi kao naslon, bilo bi lako da je dete prekorači. Postoje standardi za ogradu, više se ne rade vertikalne ograde. Te klupe nisu u početku ni planirane, ali zid oko jezera je ostao pogodan da se postave, jer bi ljudi svakako sedeli na betonu, pa smo našli to rešenje, a ograda je morala takva da bude. Klupa ima znatno više nego što je ranije bilo na Zlatiboru, u njih i prateći mobilijar uloženo je oko 20 miliona dinara. Te klupe nisu planirane za duži odmor i zadržavanje ali razmislićemo i o tome da vratimo i one koje su bile ispod borova i nudile pogled ka jezeru“, kazao je za Nova.rs direktor KJP „Zlatibor“ Srđan Pantović.

Pantović kaže da će krajem avgusta zlatiborsko jezero zablistati u konačnom izgledu, kada budu završeni svi radovi na dužnoj multifunkcionalnoj fontani. Vodena prašina i svetiljke, na središnjem delu jezera, formiraće ekran na kome će se, tokom nekoliko sati dnevno, emitovati video sadržaji. Kako Nova.rs nezvanično saznaje, taj svečani trenutak na kraju letnje sezone, biće ispraćen koncertom Zdravka Čolića a turisti će biti na nogama, te nikom pored Čole neće biti do sedenja na klupi.

Bonus video: Nova.rs u Jadru

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare