Foto:Shutterstock

Svetski dan bez duvana, koji se globalno obeležava 31. maja, u Srbiji je ove godine prvi put obeležen onlajn konferencijom "Da li se čujemo?", sa ciljem da se ukaže na štetnost pušenja kod mladih.

Tokom sedam dana, učesnici konferencije bili su domaći i međunarodni stručnjaci, predstavnici međunarodnih organizacija, civilnog društva i poznate ličnosti i aktivisti koji učestvuju u borbi protiv duvanskog dima, saopštio je organizator konferencije „Propulsion“.

Zamenica direktorke Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije Branislava Milenković upozorila je da se tokom epidemije Kovid-19 još jednom videlo da su pušači značajno podložniji komplikacijama plućnih bolesti i da je njihov organizam manje spreman za borbu s virusima i drugim bolestima.

Navela je da je važno da oni stvore promenu stila života, što podrazumeva više brige o sopstvenom zdravlju, ali i o životnoj sredini.

Da promena nije samo na mladima, već i na državi, upozorila je predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana Srmena Krstev, koja kaže da se od 2010. godine u Srbiji nije ništa promenilo kada je reč o kontroli duvana.

Krstevljeva je napomenula da je potrebna politička odluka na najvišem nivou, da se raskine savez s duvanskom industrijom i da se zdravlje stavi na prvo mesto, ukazujući da zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima ili na javnim mestima „nigde do sada nije dovela do propasti ugostiteljstva ili države“.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša podsetio je da je Srbija potpisnica obavezujuće Okvirne konvencije o kontroli duvana kojom je predviđeno usvajanje sveobuhvatnih zakonskih rešenja, čime se uspostavljaju mere koje bi štitile zdravlje mladih i svih građana Srbije.

Ivanuša je upozorio da je potrebno sve te mere uvesti u paketu, jer njihovo pojedinačno uvođenje, ostavlja prostora duvanskoj industriji da brzo promeni fokus svojih marketinških aktivnosti.

Naglasio je da je neophodno svuda obezbediti nepušačku životnu sredinu i da nije dovoljna samo zabrana pušenja na javnim mestima, već širi zakon o kontroli duvanske industrije.

Konferencija je održana kroz seriju razgovora uživo na Fejsbuk stranici projekta „Misija: kiseonik“ koji se od 2018. godine sprovodi u cilju prevencije pušenja kod dece uzrasta 10-12 godina.

Uz podršku nadležnih zdravstvenih ustanova, ministarstava, medija i organizacija civilnog društva, poruke tog programa do sada su doprle do velikog broja mladih, a samo na društvenim mrežama poruke su stigle do više od 400.000 mladih u Srbiji.

Organizator konferencije je „Misija: kiseonik“, koju sprovodi „Propulsion“ u saradnji sa organizacijom PROI iz BiH i uz podršku kompanije AstraZeneca.

Konferencija se tokom vikenda „premešta“ na Instagram gde će se od 20.00 časova na Instagram stranici uživo razgovarati na teme „Promocija pušenja kroz kinematografiju“ i „Budi kul kao #NajKULa“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare