Podela večera tokom meseca Ramazana
Podela večera tokom meseca Ramazana Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Tokom svetog meseca Ramazana, humanitarna organizacija "Svetionik" dnevno podeli 450 iftara (večernjih obroka) Muslimanima širom Srbije, onima koji ili nemaju dovoljno novca da obrok na kraju dnevnog posta sebi priušte, ili od brojnih dnevnih aktivnosti prosto ne stižu.

Muslimani širom sveta se već 22 dana nalaze u svetom mesecu Ramazanu, tokom kojeg svi muslimani poste od sabaha ( svitanja) do akšama (sumraka ) suzdržvajući se na taj način od uživanja u hrani i piću.

Muslimani veruju da je mesec Ramazan, mesec Božije milosti, veruju da ih Bog posebno nagrađuje tokom ovog meseca, pa se trude da i oni samo budu milostivi i dobročinetilji prema svojoj porodici i zajednici kojoj pripadaju. Muslimani Srbije, sa posebnom pažnjom obeležavaju ovaj sveti mesec. Više stotina volontera iz desetak nevladinih organizacija svakodnevno se trude da svoje sunarodnike pomognu tako što će onima koji nisu u mogućnosti da sebi priušte iftare ( večere koje označavaju kraj celodnevnog posta ) Nevladine organziacije Svetionik i Put sredine najaktivnije su u ovim akcijama.

Samo na dnevnom nivou nevladina organizacija Svetionik podeli 400 iftara, a do sada je podeljeno više od 8500 iftara.

Iz ove nevladine organizacije kažu da su ponosni na svoje sugrađane i vernike širom zemlje ali i dijasopre koji doniraju svoj novac ovoj nevladinoj organizaciji koja preko svojih volontera na dnevnom nivou uspe da podeli više od 400 večera za one porodice koje nisu u mogućnosti da sebi priušte večeru na kraju posta.

Podela večera tokom meseca Ramazana
Podela večera tokom meseca Ramazana Foto:Irfan Ličina/Nova.rsiftar

 

„Posebno smo srećni što smo od ove godine uspeli da organizujemo podelu iftara u Beogradu za naše studente koji su daleko od svojih porodica. Na dnevnom nivou u Begradu podelimo 100 iftara za naše studente i to nas čini posebno srećnim, studentima u Beogradu je posebno teško da organizuju sebi iftare, što zbog halal hrane, što zbog silnih obaveza koje imaju tokom dana„, istakla je Nusreta iz NVO Svetionik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar