Svečanim podizanjem zastave ispred Palate Srbija počela je nedelja Evroprajda u Beogradu. Kako javlja novinarka Nova.rs koja se nalazi na licu mesta, stigla je i kuma prajda Sajci MC koja će se obratiti okupljenima. Pored organizatora, događuju prisustvuje nekoliko diplomata, među kojima i američki ambasador Kristofer Hil, ali i nekoliko protivnika prajda koji traže da se događaj otkaže. Kada je reč o šetnji, plan će biti objavljen danas ili sutra.

Ispred same Palate Srbija, ali i duž Bulevara Mihajla Pupina i okolnim ulicama prisutne su jake policijske snage koje obezbeđuju događaj. Među prisutnima su američki ambasador Kristofer Hil, odbornik u Skupštini Grada Dobrica Veselinović i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Organizator Goran Miletić zahvalio se svima koji su došli i naveo da mnogi nisu verovali da će prajd održati.

„Beograd će pokazati da je grad koji je otvoren i jednak za sve, postoji za sve i grad koji je otvoren za promene. Ovo je poruka tolerancije, ovo je vreme za jednakost i solidarnost“, podvukao je on i prokomentarisao da je samo poverenica Brankica Janković danas ovde ispred državnih institucija.

Kako su naveli organizatori događaja, po prvi put se događaj održava ispred Palate Srbija, jer im nije dozvoljeno ispred Skupštine Grada.

Kristofer Hil Foto:Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ovogodišnja kuma prajda Sajsi MC rekla je da joj je čast što je kuma ovakvog događaja.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ta tema je polarizovala društvoi svi smo svesni koliko je važno da se prajd održi. To nije samo šetnja već edukacija, edukacija i edukacija“, kazala je.

Organizator Marko Mihalović kazao je da se oseća posramljeno.

„Ovaj dan treba da predstavlja trijumf demokratije i mislio sam da ćemo na današnji dan biti presrećni zbog postignutih rezultata, ali se osećam posramljeno jer stojimo ispred institucije koja nije uradila dovoljno da zaštiti prava LGBT zajednice. Ovo je borba za jedan demokratski poredak, za zdravu sredinu gde nece biti mesta govoru mržnje, zločinima iz mržnje.Treba da budemo ponosni na ljude koji su pokazali solidarnost u protekloj nedelji koja je bila teška“, naveo je on.

Nekoliko protivnika događaja došlo je kako bi iskazalo nezadovoljstvo zbog šetnje, ali atmosfera je bez tenzija.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako su ranije najavili organizatori, beogradski Evroprajd biće istorijski, jer je prvi koji se održava na Zapadnom Balkanu i u ovom delu Evrope. Do sada ovaj događaj privukao je veliku pažnju javnosti, budući da je vrh države najavio da će iz bezbednosnih razloga otkazan.

Tradicionalna šetnja zakazana je za subotu, 17. septembar, sa početkom u 17 časova ispred Skupštine Srbije.

Nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost predsednik Aleksandar Vučić naveo je da će država iskoristiti zakonsko pravo da 96 sati od početka šetnje odluči da li će ona biti održana ili ne.

BONUS VIDEO Da li će policija štrajkovati na dan Evroprajda?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare