Spomenik Jevremu Obrenoviću Foto:Screenshot/Facebook/Podrinske Šabac

Večeras je na Cvetnom trgu u Šapcu ispred zgrade Doma vojske svečano otkriven spomenik Jevremu Obrenoviću. Skulptura visine 4,14 metara, teška jednu tonu, delo je vajara Vladimira Tovića iz Sremske Mitrovice.

U čast Jevrema Obrenovića organizovana je i svečanost ispred spomenika, a tom prilikom su dodeljene Aprilske nagrade – najviša priznanja grada Šapca.

Aprilske nagrade su dobili Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz „Krušika“, za „Razvoj demokratskih vrednosti i poštovanje ljudskih prava i sloboda“, potom bend „Goblini“ i sportska porodica Fajfrić u kategoriji „Ukupan razvoj i promocija grada Šapca“, kao i mesna zajednica „Pravor“ i Živodar Aleksić Buba, poljoprivrednik iz Krivaje.

Svečano otkriven spomenik

Svečano otkriven spmenik Gospodaru Jevremu Obrenoviću

Posted by Podrinske Šabac on Субота, 13. јун 2020.

Inače, Jevrem Obrenović bio je najmlađi brat Miloša Obrenovića. Kad je imao samo 26 godina, 1816. godine, Miloš Obrenović ga je postavio za obor-kneza Šabačke nahije i tad je počelo “zlatno doba” ovog grada.

Pod njegovom upravom, Šabac je krenuo da se udaljava od turske tradicije i približava evropskim trendovima.

Glavne ulice su se sekle pod devedeset stepeni, a ostale su “krojene” prema njima.

Šabac je među prvima imao svoje apotekare i lekare, školu i učitelje, kasarnu i vojni orkestar, prve kočije su vozile šabačkom kaldrmom…

Za vreme Jevremove vlade, u Šapcu su počele da rade brojne značajne ustanove: Šabački magistrat (1823), Škola kod Crkve, koju je podigao sopstvenim sredstvima, gradska bolnica, dobro opremljena apoteka…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar