Ove godine Grad Beograd nije obezbedio besplatne udžbenike za osnovce i srednjoškolce u prestonici, ali će u prvoj nedelji škole dati po 20.000 dinara svakom detetu za knjige. A kako su ove godine cene novih udžbenika otišle previsoko, te premašuju sumu koju gradonačelnik Šapić srdačno daje beogradskoj deci, mnogi roditelji okreću se kupovini polovnih udžbenika koje je, kao i svake godine, moguće pronaći na svakom ćošku. Cena jedne polovne knjige je upola manje nego što košta novi udžbenik.

Udžbenici za đake su oduvek bili najveći finansijski izdatak za roditelje. Zbog toga su se ranije, kada su škole koristile izdanja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, polovne knjige prenosile s generacije na generaciju, što je roditeljima veoma značilo.

Međutim, na tržištu je već neko vreme prisutan veliki broj izdavača, što je napravilo problem jer je ograničilo količinu polovnih udžbenika. Problem je i taj što danas svaka škola koristi udžbeničke komplete različitih izdavačkih kuća, pa ako imate prijatelje ili rođake čija deca idu u drugu školu, najverovatnije je da vaše dete neće moći da nasledi njihove udžbenike jer je u pitanju drugi izdavač.

Ipak, varijanta polovnih knjiga je svakako povoljnija od novih udžbenika koji su ove godine značajno poskupeli, pa čak i premašuju sumu od 20.000 dinara, koju grad Beograd daje deci koja žive na njenoj opštini.

PROČITAJTE JOŠ:

Tržište polovnih udžbenika je toliko razvijeno, da se prodavci trude da ponude što bolje uslove. Ista je situacija i ako vrše otkup starih udžbenika, pa pored toga što vam daju pare, oni dolaze i na kućnu adresu.

Gde kupiti polovne udžbenike

Polovne knjige je moguće kupiti, doslovno rečeno, na svakom ćošku, kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima u Srbiji.

Recimo, polovni udžbenici u Beogradu mogu da se pronađu na uličnim tezgama na više lokacija u gradu. Najpoznatije mesto u prestonici jeste čuvena Kosovska ulica koja uglavnom poslednje nedelje avgusta bude krcata prodavcima polovnih knjiga.

Polovne knjige na ulici Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Pored Kosovske ulice, tezge sa polovnim udžbenicima možete da pronađete i na Kalenić pijaci, na Trgu Nikole Pašića, kod hale Pinki u Zemunu, na autobuskom stajalištu kod šoping centra „Ušće“…

Prošle nedelje prodavci su postavili svoje drvene štandove na šetalištu kod Vukovog spomenika, na Slaviji, u Požeškoj ulici na Banovom brdu, kod Metroa u naselju Krnjača…

Štandovi su podeljeni na one sa knjigama za osnovnu školu, zatim sa određenim udžebicima za srednjoškolce, a postoji posebna tezga za otkup knjiga, a na kojoj možete da donesete stare, ali očuvane knjige i da za njih dobijete novac.

Novi Sad

Sudeći po društvenim mrežama koje su baš u ovom periodu, pune ponude i potražnje školskih udžbenika, Novosađani vrlo dobro znaju gde mogu kupiti polovne knjige.

Polovne knjige na ulici Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kako se navodi u pojedinim „školskim“ novosadskim Fejsbuk grupama, udžbenike je moguće kupiti na tezgama u Jevrejskoj ulici. Takođe, u čuvenoj Dunavskoj možete pronaći veliki izbor „polovnjaka“, ali i na gradskim pijacama u vreme velike nabavke udžbenika krajem avgusta.

Niš

Kada je reč o najvećem gradu juga Srbije, Nišlije kažu da se prodavci polovnih udžbenika nalaze na Keju Kola srpskih sestara, odnosno od Tvrđavskog ka Kamenom mostu, na levoj strani reke Nišave.

Tu se, kako navode, prodaju knjige i za osnovce i za srednjoškolce, a najviše je knjiga za gimnazijalce.

PROČITAJTE JOŠ:

Naravno, možda najveća ponuda polovnih udžbenika postoji na internetu. Danas ima dosta sajtova koji se bave isključivo prodajom polovnih udžbenika, a korišćene školske knjige mogu da se nađu i na sajtovima knjižara pod posebnom stavkom „Polovni udžbenici“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pored klasične onlajn kupovine, na internetu postoji i veliki broj oglasa na oglasnicima i društvenim mrežama, na kojima se oglašavaju prodavci polovnih udžbenika.

Internet oglasnici nemaju mogućnost da kliknete i poručite polovne udžbenike, nego je ostavljen kontakt telefon ili mejl prodavca kog možete da nazovete ili da mu pišete i tako se dogovorite o kupoprodaji.

Cena

Čitajući ovaj tekst, verovatno ste (oni koji još uvek nemaju školarce) nestrpljivi da čujete koja je cena polovnih udžbenika.

Redakcija portala Nova.rs okrenula je telefone nekoliko knjižara koje prodaju polovne udžbenike, a iste smo uporedili i na popularim sajtovima za kupovinu i prodaju korišćenih stvari, pa tako i knjiga, kao i po društvenim mrežama.

Cena je mahom slična, a situacija je ovakva: cene se kreću od 500 dinara po knjizi za razrede osnovne škole, dok je za srednjoškolce 700 dinara po udžbeniku. Tako je, na primer, komplet polovnih knjiga za peti razred 7.000 dinara, dok je komplet novih udženika duplo više – oko 14.000 dinara, o čemu je Nova.rs pisala.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Udžbenici su poskupeli ove godine, zbog čega roditelji kupuju polovne knjige, pa čak i da je u pitanju jedan predmet. Jer, ovo ‘novo školstvo’ je takvo da deca imaju po četiri-pet udžbenika iz spskog jezika, matematike, dok su nekada postojale samo knjiga i radni listovi. I onda im je jeftinije da kupe polovne. Takođe, najčešće kupuju korišćene knjige iz Likovne kulture, Građanskog vaspitanja, jer te knjige su mahom očuvane, da ne kažemo da su ih deca slabo koristila“, kaže nam Milan iz jedne beogradske knjižare.

Dodaje da roditelji od novih knjiga kupuju samo radne listove, čija se cena kreće od 300 do 500 dinara.

Inače, roditelji mogu da kupe knjige i putem škole, kada je moguće i plaćanje kompleta udžbenika na rate, a decu novi udžbenici čekaju već prvog dana škole na klupama.

BONUS VIDEO: Hoće li i ove godine udžbenici za beogradske školarce biti o trošku grada?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare