Sve o lekovima protiv korone koji su stigli u Srbiju

Podeli:
Foto: lev radin / Shutterstock, Tonda Tran / CNC / Profimedia

Srbija je nabavila dva najnovija leka za lečenje koronavirusa, koji su dostupni u svim kliničkim, kliničko-bolničkim centrima i opštim bolnicama, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje. Radi se o lekovima Bamlanivimab i Regeneron. Profesor farmakologije Miroslav Savić, za Nova.rs, objašnjava da je reč o lekovima koji su standardno uvedeni u terapiju tokom početnog perioda razvoja korone kod pacijenata sa velikim faktorima rizika, kod kojih može da dođe do komplilacija, pa i smrtnog ishoda.

Ta dva leka se primenjuju u prvih deset dana od pojave simptoma.

„To su terapije koje ne mogu da leče bolest koja je već razvijena, sa teškim manifestacijama, ali je veoma dobar pristup kod pacijenata koji su u početnim fazama bolesti. Dostupni rezultati su dosta ohrabrujući i pokazuju da kod rizičnih pacijenata može i da spreči razvoj teške kliničke slike“, kaže Savić.

On je kao rizične kategorije koje bi trebalo da dobiju ovakvu terapiju naveo patološki gojazne pacijente sa indeksom telesne mase većim od 35. pacijente starije od 65 godina, pacijente sa hroničnom bolešću bubrega i teškim imunosupresivnim stanjem. Na spisku su i pacijenti sa kardiovaskularnim problemima.

„Dovoljno je da imaju jedan od tih kriterijuma, pa da budu kandidati“, kaže Savić i dodaje da slični kriterijumi važe za oba leka.

Bamlanivimab
Foto: Tonda Tran / CNC / Profimedia

„Patološki gojazni pacijenti, nažalost, imaju veliku šansu da umru od kovida. Kod takvih pacijenata bilo bi poželjno da se pokuša sa ovim terapijama“, napominje Savić.

Prema njegovim rečima, kandidati su i adolescenti u uzrastu od 12 do 17 godina sa ozbiljnim komorbiditetima – urođenim oštećenjima srca ili nervnog sistema, cerebralnom paralizom ili najtežim plućnim bolestima.

Naš sagovornik napominje da nema rezona da se ova terapija primenjuje kod pacijenata koji nemaju faktore rizika, ali kod onih koji ih imaju može da spasi život, ako se blagovremeno primeni.

Savić navodi da se lekovi primenjuje introvenski i isključivo u bolničkim uslovima.  Ističe i da terapija nema efekta kod teških pacijenata koji su u podmakloj fazi bolesti.

„Regenoron je koktel dva antitela, a Bamlanivimab je jedno antitelo. Generalno je nešto veća šansa da se postigne puni efekat sa koktelom nego sa pojedinačnim. I jedno i drugo je relevantno. To je jedna važna opcija za rizične pacijente“.

Zanimalo nas je kako će se odlučivati o tome ko će dobiti ovaj lek – po svemu sudeći o tome će presuđivati službe u kovid ambulantama.

„Pacijenti iz kovid ambulanti se uvode u neki protokolarni način zbrinajvanja i to jeste prvi korak. Što pre, to bolje“,

Napominje i da nema mnogo zemalja koje su nabavile takvu terapiju.  Bamlanivimab i Regeneron nisu jeftini.

„Terapijske kure vezane za ovakve proizvode ne mogu da budu po pacijentu jeftinije od 1.000 evra, pa naviše“, objašnjava naš sagovornik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar