prognoza
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Republički zavod za statistiku objavio je danas još jedan deo rezultata popisa stanovništva koji je rađen u oktobru prošle godine, a koji se odnosi na migracije unuat stanovništva.

Prema rezultatima Popisa 2022, 53,48 odsto stanovništva je autohtono, dok je u mesto popisa doseljeno 46,52 odsto stanovništva. Procenat je sličan

Pod „autohtonim stanovništvom“ smatraju se oni koji od rođenja, neprekidno, žive u istom naseljenom mestu, prenosi N1.

Doseljenim stanovništvom smatraju se lica koja u mestu popisa ne žive od rođenja, tj. lica koja su pre doseljenja u mesto popisa najmanje godinu dana bila stalno nastanjena u nekom drugom mestu u zemlji ili u inostranstvu.

Kako dalje RZS navodi, iz drugog naselja u okviru iste opštine odselilo se tokom života 724.100 građana, iz druge opštine u okviru iste oblasti 480.968, a u skroz druge oblasti države odselio se gotovo 1,1 milion stanovnika.

Među doseljenima u vreme popisa je 768.290 građana iz inostranstva, od čega najviše iz zemalja bivše SFRJ – 546.321. Iz drugih zemalja je 220.967, dok je 1.002 iz „nepoznatih država“.

Posmatrajući po decenijama, između poslednja dva popisa, odnosno od 2011. doselilo se najviše ljudi iz drugih država, ne računajući bivšu SFRJ – čak 104.527, dok je, na primer, u periodu od 2001. do 2010. taj broj iznosio 35.856.

Posmatrano po polu, među doseljenim stanovništvom znatno je više žena nego muškaraca (60% žena i 40% muškaraca). Većina muškaraca i žena doselila se u mesto popisa iz neke druge opštine na teritoriji Srbije (preko 50%).

Najveće razlike po polu i području doseljenja uočavaju se kod doseljenih iz drugog naselja na teritoriji iste opštine. Naime, svaka četvrta žena doseljena je u mesto popisa iz nekog drugog naseljenog mesta u istoj opštini, dok se iz jednog u drugo naseljeno mesto u okviru iste opštine preselio svaki peti muškarac.

Posmatrajući po opštinama, najviše doseljenog stanovništa, odnosno više od 50 odsto ima u većini beogradskih opština, Šidu, Novom Sadu i okolini, Plandištu, Čajetini, Kraljevu, Raškoj, Vrnjačkoj Banji, Knjaževcu, Blacu, Vladičinom Hanu i Dimitrovgradu.

Foto: RZS

S druge strane, mali je broj opština koji ima manje od 30 odsto doseljenog stanovništva. To su Kovačica u Vojvodini, potom Sjenica, Novi Pazar i Tutin i na krajnjem jugu Srbije – Trgovište i Preševo.

Interesantno je i kako se godinama sve više povećava broj doseljenog stanovništva u odnosu na autohtono.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar