najstariji par na svetu
Foto: Shutterstock

„Otvori oči“ naziv je izložbe fotografija koja će sutra biti otvorena ispred zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti u Knez Mihailovoj ulici povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama koji se 15. juna obeležava širom planete.

Trenutno u svetu živi 728 miliona osoba starijih od 65 godina, a očekuje se da će se do 2050. njihov broj udvostručiti i da će za 20 godina skoro svaki četvrti stanovnik Srbije biti stariji od 65 godina.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 15,7% starijih od 65 godina doživi neki oblik nasilja, a u Srbiji je, pokazalo je istraživanje Crvenog krsta, taj broj premašuje 19%. Starije žene izložene su fizičkom, psihološkom, seksualnom, finansijskom, odnosno materijalnom nasilju, zanemarivanju, samozanemarivanju i napuštanju, a po učestalosti se izdvajaju finansijsko i psihičko nasilje.

S obzirom na to da žene žive duže od muškaraca, kod njih je rizik od psihičkog, fizičkog i seksualnog nasilja veći nego kod starijih muškaraca. Starije žene imaju manje finansijskih sredstava, pa ostaju u nasilnoj vezi iz egzistencijalnih razloga, zbog čega se procenjuje da je jedna od sedam žena starijih od 65 godina doživela neki oblik nasilja.

Foto: Shutterstock

Prema podacima istraživanja „Na ničijoj zemlji, rodno zasnovano nasilje nad starijim ženama u Republici Srbiji“, 16% žena starosti od 65 do 74 godine doživelo je neki oblik nasilja nakon navršene 65. godine života. Ono je, pokazalo se, veoma prikriveno, žrtve se retko odlučuju da ga prijave iz straha, stida, ekonomske zavisnosti, ali i zbog jakih patrijaRhalnih obrazaca.

Izložba „Otvori oči“ nastala je u okviru projekta „Osnaživanje starijih žena: prevencija zlostavljanja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji i Austriji (EmPreV)“ koji Crveni krst Srbije sprovodi od 2019. godine u partnerstvu sa Austrijskim Crvenim krstom, a koji finansiraju Evropska unija i Austrijska agencija za razvoj. Događaj podržavaju i Australijska ambasada u Beogradu, Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar