Meštani prigradskog naselja Vrčin nadomak Begrada več dvanaest dana nemaju kapi vode, godinama muče istu muku. Kako stigne letnja sezona, njihove česme su suve a vode nema ni za lek, a kako nam sami kažu, to je postala tradicija.

Godinama se bore sa ovim problemom, nadležni su iznenada postali slepi i gluvi, a njihov probem je i dalje tu. Ovog leta nemaju čak ni cisterne u centru koje ih snabdevaju pijaćom vodom, do prošle godine ih je bilo, ali to sada nije slučaj. Za svaku kap vode, moraju da izdvoje novac u lokalnim prodavnicama i obezbede zalihe vode u flašama po litar ili dva.

Kupanje, kuvanje, pranje sudova i zalivanje bašte  kao i mnoge druge stvari za meštane Vrčina postao je luksuz. Svakodnevne borbe sa visokim temeraturama, njima su postale svakodnevnica, ali kako kažu dalje ne mogu. Mučenje godinama, iznova i iznova stvara im život težim, dok sve vreme na televiziji i putem medija slušaju o boljem životu, kako su nam rekli ni taj „bolji život“ osetili nisu.

Ekipa portala Nova.rs nije ostala gluva na pozive meštana Vrčina, već smo se uptili kod porodica koje su ljute i razočarane u celokupni sistem.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ja sam ovde trinaest godina, i oduvek imamo taj problem. Ja ne znam više šta da kažem, nemamo kako da se sredimo i istuširamo, kako da peremo veš, da kuvamo ja radim i u kolektivu sam a ne mogu ni da se okupam pred posao! Šta da kažem, da je ovako ljudima u gradu šta bi bilo? Neka mi neko objasni, da sam neki član stranke, a nisam niti želim da budem, da li bi mi bio rešen problem, pa bi, jer oni koji su u stranci imaju vodu a mi se zlopatimo godinama svakog leta. Imam dete koje ide u školu, ne može da se okupa, danas je dvanaesti dan kako nemamo vode. Pravili smo protest prošle godine, nakon dva dana su nam pustili vodu ali evo godinu dana kasnije ista situacija. Sramno je ovo šta nam se dešava“, rekla nam je Marija Mijailović meštanka Vrčina.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ista situacija je zadesila i Marijine komšije, među kojima i Dragan kojem je najžalije što unucima ne može na napuni mali bazen kako bi se rashladili toko visokih temperatura.

„Meni je najžalije što mojim unucima ne mogu da napunim bazen onaj metar puta metar, kažu nam kako punimo bazene i zalivamo plastenike, a nemam ni jedni ni drugo. Dečija radost mi treba samo, eto i da imamo za osnovne potrebe. Ljudi mi plaćamo vodu više nego kada je imamo, ovo nije normalno a ako ne platite, onda vas gone po sudovma“, rekao nam je Dragan Teofilović iz Vrčina.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tokom šetanja kroz ulicu, zatekli smo komišiju koji je bilo u atutomobilu, i dao nam komentar na staronastalu situaciju.

„Nemam ni ja vode, kupujemo vodu za piće, ali i ovako za sve ostalo imamo neki bunar,  ali nema mnogo vode u njem i nije ispravna, pa kupujemo….katastrofa“, rekao nam je slučajni prolaznik.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dejan Stanić koji ima i svoju baštu kakao bi jeo organsko domaće voće i povrće, takođe je ogorčen na situaciju u kojoj se nađe svakog leta – nema izuzetka.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Godinama, ali godinama situacija je ista. Zahvatim vodu sa bunara ženama za kuvanje i pranje, baštu sam batalio sve je izgorelo, ne mogu više,. Svake godine je situacija ista, vodu nemamo a račune plaćamo i to veće nego pre. Ali kakva nam je vlast, tako imamo i vodu“, kaže ljutito Dragan dok vadi vodu iz bunara, za koji kaži da je na izmaku.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zlatno doba, ekonmski tigar i mnoge epitete za našu Srbiju dobili smo od vlasti, kažu da živimo nikad bolje, vidimo posebno kada su u putanju meštani Vrčina…

Bonus video: Problemi sa vodom u Ovčar Banji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar