Igor Šljapić drugog dana protesta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Igor Šljapić, student Elektrotehničkog fakulteta i aktivista Združne akcije “Krov nad glavom”, uhapšen je tokom protesta u subotu i po hitnom postupku osuđen na mesec dana zatvora. Pošto je u utorak Prekršajni apelacioni sud ukinuo tu presudu i vratio je prvostepenom, Igor je pušten da se brani sa slobode. Za Nova.rs priča kako je izgledalo hapšenje i brzopotezno suđenje.

Ovaj 23- godišnji student uhapšen je u subotu u Kosovskoj ulici kada je na stepenicama pred ulazom u Skupštinu Srbije držao transparent „Ne može suzavac da spere vašu brutalnost“.

Prepričava da se nikom od policajca nije obratio niti ikome išta rekao, već da je samo držao transparent jedno sedam do osam metara ispred policije.

„Prišao mi je inspektor u civilu koji je imao kačket na kom je pisalo MUP i zatražio mi dokumenta. Zatim su on i još jedan policajac zatražili da pođem s njima, uzeli su me pod ruku i poveli u Skupštinu. Pitao sam ih zašto me privode, nisu mi ništa odgovorili. Nije bilo preterane upotrebe sile, samo malo guranja, pa su me uhvatili po ruku i odveli u Skupštinu, gde je napravljen zapisnik i izvršen pretres“ priča on.

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Iz zgrade parlamenta je odveden u policijsku stanicu, gde je prenoćio da bi u nedelju u podne bio izveden na sud po hitnom pustupku.

Dok je bio u policijskoj stanici posetili su ga predstavnici Kancelarije zaštitnika građana da ga pitaju da li je bilo prekomerne upotebe sile.

Kada je u nedelju izveden pred sudiju, negirao je sve navode policajaca, koji je tvrdio da ga je Šljapić psovao.

„Kada su policajaca pitali šta sam to ja tačno njemu rekao i kako sam ga psovao, on je uzeo moblini telefon i sa njega pročitao tu izjavu. To mi je bilo baš čudo, ali sam bio sto posto ubeđen da neće biti nikakve kazne, jer stvarno ništa nisam uradio“ priseća se ovaj studnet ETF-a.

Šljapić na suđenju nije imao advokata, jer je mislio da mu nije potreban i jer nije verovao da će da ga osude.

„U policiji su mi dali papir o tome koja su moja prava, gde piše da imam pravo na pravnu pomoć, ali ja zaista nisam smatrao da će mi biti potrebna. Mislio sam da neće biti neke ozbiljne kazne ili da ću moći u nekom dužem intervalu da se branim. Ovo mi se prvi put dešava u životu i mislio sam da nema šanse da me osude jer nisam ništa uradio“ objašnjava.

Sud ga je, kako dodaje, po hitnom postupku osudio na mesec dana „zbog kršenje javnog reda i mira, odnosno psovanja policajca“.

„Kada sam video da sam dobio 30 dana zatvora, bio sam u potpunom šoku. Sve presude su maltene bile iste zbog psovanja policajaca i svi su osuđeni na 30, poneki na 60 dana. I oni koji su imali advokata“ prepričava.

Kada su u nedelju osuđeni, prebačeni su u zatvor, gde su se, kako navodi, korektno odnosili prema njima.

„Sve je bilo jako brzo, baš po hitnom postupku. Nekima je čak isti policajac bio svedok na suđenju. Prema onome što sam ja čuo od policajaca bilo nas je 17 kada su nas doveli, četiri pune sobe“ opisuje.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare