Nis Ekoloski protest sendvic
Sendvič na Ekološkom protestu u Nišu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Prošlo je deset meseci od ekoloških protesta širom Srbije. Javnost još nije dobila objašnjenje policije na koji su način utvrđivali identitet ljudi koje su optužili za remećenje saobraćaja, javnog reda i mira ili organizaciju skupova. N1 na to pitanje nikada nije dobio odgovor u Policijskoj upravi u Nišu, ali je Prekršajni sud mnoge već oslobodio odgovornosti. Pravnim zastupnicima jednog aktiviste, označenog i kao organizatora, stiglo je obaveštenje da policija nema dovoljno dokaza protiv njega. Čemu su onda takve prijave služile?

U decembru 2021. godine su održani ekološki protesti u Nišu, koji su po broju učesnika možda najveći od kraja devedesetih godina.

Jedna od stanica demonstranata bila je sigurno najveći politički poster u novijoj istoriji Srbije, posvećen samo jednom političaru, Aleksandru Vučiću.
Aktivisti su tom prilikom lepili plakate na najveću zgradu u centru Niša, te su zbog toga od Policijske uprave označeni kao organizatori, „pozivači“ na protest, kako je utvrdio Prekršajni sud – bez valjanih dokaza policije.

„Ja sam od Suda tražio da se izjasne iz Policijske uprave na koji su način došli do mojih podataka, iz koje baze su vukli te podatke, jer oni, takvim načinom rada, mogu meni i vama ovde i svim ljudima okolo, da napišu prijave da smo mi nešto drugo radili u nekom drugom delu grada“, kaže aktivista i urednik portala „Niška inicijativa“ Srđan Nonić.

Takođe, iz lokalne policije tvrde da su prekršili zakon, jer dokaze nisu dostavili sudu, pa je sud odlučio da poznatog aktivistu i vlasnika portala „Niška inicijativa“ Srđana Nonića – oslobodi krivice.

Tako i dalje ostaje nepoznanica – kako su zvaničnim i dozvoljenim kanalima, policajci dolazili do ličnih podataka građana? Da li nelegalnim snimanjem, jer su mnogi prepoznavali pojedine službenike u civilu kako ih snimaju, te korišćenjem – u ovim slučajevima nedozvoljene tehnologije za prepoznavanje lica, bez prethodnog naloga suda za praćenje?

„Nisu ni jedno uniformisano lice poslali da se brine o javnom redu i miru, koje tako zdušno brane u prijavama koje su nama dali“, dodao je Nonić.

Neki su još u prekršajnim postupcima. Iako policija zvanično nije bila na protestima, u Nišu i okolini su, na više od stotinu adresa građana, stizali prekršajni nalozi zbog remećenja saobraćaja, negde i za učešće u organizaciji. Svi su listom tvrdili da ih policija nije legitimisala.

Među njima tadašnji dekan Pravnog fakulteta u Nišu, opozicioni prvaci i prvakinje, viđeniji društveni aktivisti…

„Mi odavno živimo u ‘1984’. godini. Tako da to što su oni uradili – pokušali su da provuku, to ali im to nije prošlo“, smatra Nonić.

Ali će, kaže Nonić, iskoristiti sva pravna sredstva kako bi se došlo do odgovora na pitanja koje su ovde, kaže, ključna – da li je policija postupala u skladu sa zakonom i „zašto nije“?.

BONUS VIDEO: Protest u ulici Vojvode Putnika u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar