Tijana Prizrenac Foto: Privatna arhiva

Beograđanki Tijani Prizrenac (38), nakon pet godina borbe, Apelacioni sud u Nišu konačno je doneo presudu u njenu korist, da može da nastavi vantelesnu oplodnju, što znači da privatna klinika mora da joj vrati njene zamrznute embrione.

„Ne mogu da obuzdam osećanja. Plačem od radosti, ne verujem da je gotovo, a jeste, nema više šetnje po sudovima“, u suzama radosnicama, rekla nam je Tijana Prizrenac, nakon dobijene presude.

Podsetimo, Prizrenac se od 2019. godine, od kako joj je preminuo muž, bori za embrione koje su nih dvoje zamrzli dok je bio živ. Nakon što je saznao da je oboleo od raka testisa, odlučili su da zamrznu embrione, kako bi nakon njegovog izlečenja mogli da nastave sa postupkom vantelesne oplodnje.

Embrioni koji su nastali od njihovog reproduktivnog materijala, ostali su zaleđeni na klinici, a on nažalost nije dočekao oplodnju jer je 2019. iznenada preminuo.

Tijana Prizrenac Foto:privatna arhiva

Zbog Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji (BMPO), koji u Srbiji ne predviđa da jedan od partnera, u toku postupka vantelesne, može da umre i da nasledni materijal ostane, embrioni se ne vraćaju majci, već uništavaju. Iako je, pre nego što je umro, Marko, Tijanin suprug, potpisao saglasnost da ona u slučaju njegove smrti – preuzme embrione.

Kako bi spasila svoju „nerođenu decu“, kako je govorila i jedino što joj je ostalo od pokojnog supruga, Tijana je odlučila da se svim silama, na sudu, bori! I uspela je – pet godina kasnije.

Posle više oborenih presuda i žalbi, Apelacioni sud u Nišu doneo je presudu u njenu korist, nakon čega će moći da nastavi sa postupkom VTO.

Podsetimo, u martu ove godine Ani Mladenović Marković (46), čiji je suprug preminuo od posledica koronavirusa, a embrioni koje su njih dvoje zamrzli u jednoj privatnoj klinici u Beogradu su, takođe prema Zakonu o BMPO još 2022. bili spremni za spaljivanje, dodeljeni su majci.

Ana Mladenović Marković Foto:Privatna arhiva

Ana je tužila je kliniku, jer joj je muž u nasleđe ostavio njihove embrione, a po Zakonu o nasleđivanju, ustanova je u obavezi da ih vrati. Posle niza različitih presuda i žalbi, od 2021. do 2024, Viši sud je doneo konačnu odluku, da embrioni pripadaju majci, i to je prva ovakva presuda doneta u Srbji.

***

BONUS VIDEO: Ko ima pravo na embrione?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare