Subotičani zbunjeni: Ima li žarišta u lokalnoj bolnici

Društvo 11. jun. 202019:24
Podeli:
Foto: Nova.rs

Poslednja dva dana Subotičani su izloženi brojnim oprečnim informacijama o broju novozaraženih pacijenata i manjem žarištu koje se pojavilo u samoj gradskoj bolnici u ovom gradu. Prema informacijama portala Slobodna Subotica, virus je u bolnicu uneo načelnik Odeljenja ginekologije i akušerstva, koji se od 6. juna nalazi u KBC "Dragiša Mišović", gde mu je dva dana kasnije i potvrđena infekcija koronavirusom.

No, kako tvrdi ovaj portal, on je dolazio na posao i radio sa pacijentkinjama, odnosno trudnicama kojima se trudnoća vodi u ovoj regionalnoj bolnici. Tragom ovih izjava, portal Nova.rs je pokušao da dobije zvanične informacije od uprave bolnice, ali im, uprkos najavi, nije bilo dozvoljeno ni da uđu u krug bolnice.

Prema pisanjima portala Slobodna Subotica, zaraženi lekar je 27. maja uradio dva carska reza, a „njegovo odeljenje je zatvoreno zbog toga što je u međuvremenu zaraženo troje pripadnika osoblja odeljenja za ginekologiju i akušerstvo, kao i više trudnica i porodilja, od kojih se najmanje jedna nalazi na intenzivnoj nezi u Novom Sadu“.

Takođe, tvrde na ovom portalu, trudnice iz Subotice se upućuju u porodilišta u okolnim gradovima, tačnije u Sombor.

Foto: Nova.rs

„Sve ukazuje na to da je kovid 19 prodro u subotičku bolnicu. U međuvremenu je, pored pomenutog lekara, jedan pacijent pozitivan na test prisustva virusa kovid 19, poslat sa odeljenja urologije subotičke bolnice u Novi Sad, a trudnica u četvrtom mesecu trudnoće juče je hospitalizovana na infektivnom odeljenju subotičke bolnice.

„Pre toga je zabeležen još jedan slučaj, ovoga puta se radilo o trudnici koja nosi blizance. Znamo i za mladu Subotičanku, porodilju, prebačenu nešto ranije u Novi Sad koja se od petka nalazi na intenzivnoj nezi sa još najmanje tri subotičke trudnice i porodilje. Zašto se o tome ćuti i kod koga su dolazile sve te zaražene žene na preglede?“, kaže Nemanja Šarčević, predsednik Udruženja građana „Slobodan grad“ iz Subotice, tvrdeći da su pored ginekologa zaraženi i jedna sekretarica, spremačica koja sprema sobe na tom odeljenju, kao i jedna medicinska sestra.

Ova vest je posebno uznemirila Subotičanke u drugom stanju koje su u prethodnim danima dolazile na odeljenje ginekologije u ovom gradu. Novinari Nova.rs juče su pokušali da uđu na odeljenje, ali im je ulaz u bolnički krug zabranjen. Na portirnici ih je, pored čuvara, sačekala ženska osoba koja im je prenela poruku da „u bolnici trenutno nema ko da da izjavu“, upućujući ih na sajt bolnice, gde će „za 15 minuta biti postavljeno zvanično saopšenje“.

Međutim, umesto saopštenja, na sajtu bolnice je postavljen link emisije sa lokalne „Yu eco“ televizije, u kojoj je zamenica direktora Slobodana Puškara „stavila tačku na neistine“ u ovoj bolnici.

Epidemiolog dr Gordana Krtinić je, prema rečima voditelja, pozvana u emisiju na sugestiju gradonačelnika Bogdana Labana, kako bi sprečila „sramno širenje neistina koje ugrožavaju rad zdravstvenih radnika“.

Prema njenim rečima, u subotičkoj bolnici je, zaključno sa sredom popodne, zaraženo „pet osoba od kojih su dva zdravstvena i dva nemedicinska zaposlena“. Ona je takođe potvrdila da je u zaražena i jedna porodilja, koja se trenutno nalazi u Kiničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

„To je stanje u celoj bolnici. Na ginekologiji smo imali jedan manji klaster, ali ne znam zašto je u ovom slučaju subotička bolnica targetirana. Ja se na dnevnom nivou čujem sa brojnim kolegama epidemiolozima koji rade u drugim zdravstvenim ustanovama i najamnje sedam ustanova trenutno ima situaciju sa pokojim inficiranim zdravstvenim radnikom – pacijentom“, rekla je Krtinić, ističući da je epidemiološka situacija u subotičkoj bolnici „pod apsolutnom kontrolom“.

Krtinić je negirala navode da se porodilje šalju u okolne bolnice, mada je ostalo nejasno da li je u subotičkoj bolnici odeljenje ginekologije zaista i zatvoreno. U svemu ovom, najveću štetu trpe upravo Subotičani, koji više nisu sigurni kome da veruju.

„U gradu se već danima priča o tome kao i da je broj zaraženih mnogo veći, ali niko ne zna pravu istinu. Iskreno, ne verujem više nikome, jer i jedni i drugi ne rade to zbog nas Subotičana, već zbog politike“, rekao je jedan od Subotičana kog smo zatekli u centru grada.

Uprkos glasinama, Subotica je juče bila puna ljudi, a većina njih na sebi nije imala niti maske niti rukavice. Kako kažu, mere predostrožnosti koje su i dalje na snazi im sada deluju besmisleno.

„Dezinfikujemo stolove posle svakog gosta, ali sam uglavnom ja jedini koji na licu nosi masku, izuzev par starijih gostiju. Iskreno, svi se ponašaju kao da virusa nije ni bilo, a malo ko i pominje koronu. Ljudi su umorni od kojekavih priča i vesti, na kojima svaki dan nešto drugačije govore. Ja prvi više ne verujem nikome“, kaže konobar iz kafića u centru grada, opslužujući pune stolove gostiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar