Foto: Privatna arhiva

Decenijama regionalne političke elite kreiraju javno mnjene po sopstvenoj želji. U proteklom periodu brojni non-pejperi i drugi opasni planovi nicali su kao pečurke posle kiše.

Njihova pojava u srpskoj medijskoj magli omogućila je aktuelnom režimu da ih, uz razne domaće skandale i nebrojane afere, koristi kako bi prikrila teme od životne važnosti.

Pravi Problemi u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, nisu neviđeni pritisci oko Kosova i Metohije ili papiri koji ne postoje, već su to: autokratija, korupcija, izostanak vladavine prava, gušenje nezavisnih medija, manjak održivih investicija, odlazak mladih, organizovani kriminal, trgovina ljudima, oružjem i drogama.

Naši regionalni zemljaci, a naročito mladi ljudi, žedni su istine. Istina je reč koja bi trebala lekovito da deluje na naš društveni i politički život, a nažalost ne raste kao pečurke posle kiše.

Pitanje Kosova i Metohije, služi za skretanje pažnje sa stvarnih problema. Kosovo se koristi da se prikrije pljačka. Kad god u Srbiji skoči cena namirnica ili nezavisni novinari dođu do dokaza za novu kriminalno-koruptivnu aferu povezanu sa vrhom vlasti, tabloidno pero kreira sliku ,,nikad većih pritisaka“.

Trenutna situacija u Beogradu i u Prištini, kao i na međunarodnom planu, ukazuje da smo sve bliži ,,kiparskom scenariju“ (pregovima u nedogled) a ne makedonsko-grčkom.

Papiri koji ne postoje (non-paper) služe da se prikriju regionalne koruptivne radnje.

,,Lideri“ regiona se samo deklerativno zalažu za ulazak u Evropsku uniju i zaustavljanje odlaska ljudi.

I sama Evropska unija, nije previše pažnje posvetila ovom delu Evrope proteklih godina.

Na taj način je dozvolila upliv drugih velikih regionalnih i svetskih sila u šest država koje pretenduju da postanu njene članice.

Od svih legitimno izabranih Vlada u regionu, najveće šanse za ulazak u EU u narednih 10 godina, ima Crna Gora, čije zdrave temelje, uprkos istinskim a ne lažnim pritiscima, postavlja Zdravko Krivokapić.

U međuvremenu EU bi trebalo da spoji glavne gradove zemalja bivše Jugoslavije, čime bi nama mladim ljudima omogućila jeftinija putovanja, a u cilju školovanja, usavršavanja i pomirenja.
Potrebni su nam ljudi koji će nam na ovim tropskim temperaturnim danima, dodati čašu prepunu hladne istine.

Samo tako Srbija i ostatak Zapadnog Balkana može krenuti napred!

Autor je politički aktivista.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar