Viziri / Foto: Aleksandra Petrović

Prvi zaštitni viziri napravljeni u Centru za bioinženjering Fakulteta inženjerskih nauka (FIN) u Kragujevcu, donirani su kragujevačkom Kliničkom centru, a danas će biti otpremljene i prve količine za bolnicu Dragiša Mišović u Beogradu, rekao je za portal Nova.rs Nenad Filipović, rukovodilac ovog Centra.

On je dodao da će svi viziri koji budu napravljeni na FIN-u, biti donirani medicinskom osoblju koje dolazi u kontakt sa zaraženim pacijentima, kako bi se sprečilo dalje širenje virusa korona.

Naučnici i istraživači Centra za bioinženjering su posle prvih urađenih testova u svojim laboratorijama i 3D štampačima, tokom vikenda napravili oko 50 zaštitnih vizira, koji su prva linija odbrane od virusa za sve medicinske radnike koji dolaze u kontakt sa zaraženim osobama.

Viziri su efikasno sredstvo zaštite, ali im je manjakavost što je njihova proizvodnja na štampačima vremenski ograničena. Za proizvodnju jednog vizira, potrebno je oko sat vremena, kažu u Centru za bioinženjering.

3D štampač / Foto: Aleksandra Petrović

„Mi trenutno radimo sa tri štampača, tako da su nam kapaciteti ograničeni. Razmatramo i neke druge mogućnosti, da u proizvodnju uvedemo mašinu za brizganje plastike, a onda bismo serijski mogli da pravimo i više hiljada komada dnevno. U pregovorima smo sa jednom lokalnom firmom, koja bi mogla da se uključi u ceo projekat i da tako za kratko vreme obezbedimo veliki broj ovih zaštitnih sredstava“, rekao je Nenad Filipović, rukovodilac Centra za bioinženjering.

Foto: Aleksandra Petrović

Plastični viziri napravljeni na 3D štampačima su zaštitno sredstvo za višekratnu upotrebu. Za njihovu izradu koristi se posebna vrsta medicinske plastike (PLA) koja je potpuno bezbedna za zdravlje i okolinu, a može da se dezinfikuje svim dostupnim sredstvima.

Za zaštitu koju ovi viziri pružaju medicinskom osoblju, cena materijala za izradu jednog je potpuno zanemarljiva. U Centru za bioinženjering kažu da materijal za jednu masku košta samo 300 dinara.