Autor: Slađana Đermanović

Uticaj korone na ljudski organizam i pojedina stanja u kojima on može da se nađe nije još uvek istražen. Tako je jedna od nepoznanica trudnoća i kako zaraza može da utiče na organizam trudnice. Da li može da izazove neke zdravstvene probleme kod beba ako je trudnica bila zarazena kovidom tokom trudnoće?

Na ovo pitanje odgovara dr Predrag Đurić, epidemiolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Početkom epidemije su se javljale informacije da trudnice, kao i deca veoma retko obole, i ako se to desi imaju blagu kliničku sliku. Međutim, smrt porodilje zaražene koronom u Nišu, kao i slični slučajevi u Makedoniji i  Bosni i Hercegovini otvorila je mnoga pitanja o uticaj virusa na buduće majke, ali i na bebu koji nose.

 

Epidemiolog Đurić ističe da za sada nema dovoljno podataka koji bi potvrdili prenose infekcije sa majke na plod u toku trudnoće ili efekte infekcije trudnice na plod.

„Postoje određena saznanja da infekcija kod trudnice može biti ozbiljnija nego kod žena koje nisu trudne, kao i da je možda rizik od prevremenog porođaja veći“ navodi.

Zato je kao i u većini drugih slučajeva, jako važno da se poštuju mere prevencije protiv širenja zaraze i da se na svaku moguću pojavu prvih simptoma reaguje konsultacijom sa lekarom.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare