Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Deca kada obole od kovida 19 obično imaju lakšu kliničku sliku i leče se kod kuće. Na šta u takvim uslovima treba obratiti pažnju u smislu eventualnog pogoršanja stanja? Šta od vitamina i u kojoj dozi treba dati detetu pozitivnom na koronavirus, kada ima temperaturu koja se ne obara od 37 do 38 stepeni?

Na ovo pitanje odgovara dr Ljiljana Lukić, pedijatar i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

„Većina dece sa kovid 19 je asimptomatska ili sa blagim simptomima, ali deca sa pridruženim, hroničnim ili urođenim bolestima imaju rizik od težih oblika bolesti. Takođe su ugrožena novorođenčad pozitivnih porodilja“ objašnjava.

 

Simptomi pogoršanja bolesti su, kako navodi, otežano disanje, gušenje, gubljenje daha, bolovi u grudima, lupanje srca, velika malaksalost, gubitak apetita, obilno povraćanje i pojava visoke temperature preko 39  stepeni.

U tom slučaju se roditelji trebaju javiti pedijatru koji će proceniti potrebu hospitalizacije.

„Uobičajeno je da  temperatura od 37 do 38 stepeni ne zahteva davanje antipiretika, ali kada se primeti da je dete malaksalo ili ima bolove u mišićima i zglobovima može se dati ibuprofen ili paracetamol. Ne sme se zaboraviti davanje tečnosti deci sa povišenom temperaturom“ ističe doktorka Lukić.

Od vitamina deci, kako savetuje, treba dati vitamin D3 u dozi od 400 IJ (internacionalnih jedinica), što je 10 mikrograma za decu do godinu dana, a za decu od 1 godine do 18 godina 600-800 IJ u zimskim mesecima.

Upozorava da velike doze vitamina D3 u dužem vremenskom periodu mogu biti toksične.

„Nije neophodna suplementacija vitamina C ako dete jede voće i salatu. Izvor vitamina C su citrusi, jabuke, kupus, paprika itd. Neophodne doze u zavisnosti od uzrasta su 60mg do 90mg. Deci ne bi trebalo davati doze vitamina C veće od 250mg, a deci do navršenih 12 meseci ne davati suplemente vitamina C. S obzirom da je vitamin C hidrosolubilni vitamin, višak se izlučuje kroz bubreg“ objašnjava doktorka Lukić.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku „Struka protiv korone“ u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar