Klinički centar Niš Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Klinički centar Niš nije spreman za mogući drugi talas korone - zaključak je Stručnog saveta ove ustanove. Od generalnog direktora zato traže hitnu rekonstrukciju cele Infektivne klinike i Knez Sela. Takođe napominju da loša organizacija u novoj zgradi utiče na neadekvatno pružanje usluga pacijentima i otežan rad hirurgija i predlažu rešenja, pišu Južne vesti.

Kakvo je stanje u Kliničkom centru Niš pred mogući drugi talas epidemije ocenjivao je Stručni savet ove zdravstvene ustanove na sednici pre nedelju dana, a dokument koji su Južne vesti dobile od izvora iz ove ustanove potpisalo je 5 od 9 članova, navode Južne vesti.

U njemu piše da drugi talas epidemije KC Niš nespremno dočekuje, te su lekari zato napismeno dali predlog rešenja još aktuelnom generalnom direktoru Zoranu Radovanoviću.

Da se hitno izvrši rekonstrukcija Klinike za infektivne bolesti u smislu sprovođenja svih gasova kroz celu kliniku, a ne samo parcijalno, kako bi se pacijentima omogućila adekvatna terapija i nega.

Foto: Južne vesti

Hitno izvršiti rekonstrukciju objekta u Knez selu, koji bi mogao da zbrine 300-400 pacijenata, a koji zbog izolovanosti na 10 km od grada predstavlja idealni objekat u kome bi se lečili oboleli pacijenti od Covid 19 infekcije.

Osim problema sa koronom i mogućim novim talasom, članovi Stručnog saveta razmatrali su i aktuelnu organizaciju.

Ocenjuju da je ona neadekvatna i loša, pre svega u novoj zgradi KC Niš, te da je zato nemoguće sprovesti adekvatne zdravstvene usluge pacijentima, a napominju i da je krajnje otežan rad svih hirurških grana.

Stručni savet predlaže reorganizaciju rada i promenu unutrašnje sistematizacije u KC Niš koja bi podrazumevala ukidanje Klinike za anesteziju i njenu reorganizaciju u sklopu hirurških klinika. Treba razmotriti da li bi nivo organizacije bio na nivou centra ili odeljenja – ističu u Savetu.

Foto: Južne vesti

 

Neophodna je i kompletna reorganizacija rada Urgentnog centra, smatraju lekari, a takođe kažu da je to važno zbog poboljšanja rada i pružanja efikasnije usluge pacijentima.

Traže i smenu šefova Kriznog štaba KC Niš

Stručni savet takođe smatra da Krizni štab KC Niš treba da vodi lekar specijalista infektolog, a da njegov zamenik treba da bude pulmolog.

Njihov predlog zapravo znači smenu aktuelnih šefova, anesteziologa i hirurga, a objašnjavaju i zašto.

Stručni savet smatra da je sadašnji koncept u kome je šef Kriznog štaba anesteziolog, a zamenik digestivni hirurg, neadekvatan i neodgovarajući, jer je kovid 19 infekcija prevashodno infektivno oboljenje koje ostavlja najteže posledice na plućima i nije anesteziološko ili hirurško pitanje – pojašnjavaju.

Sami potpisnici koje smo kontaktirali jedino su potvrdili autentičnost dokumenta koji su potpisali, ali sadržaj nisu hteli javno da komentarišu. Neki od njih kažu da je takav dogovor sa direktorom, koji je, nakon što je dobio ovo mišljenje svog stručnog tima, hitno prekinuo bolovanje i sastao se sa njima, pojedinačno.

Detalja sa tih sastanaka nema, iz Kliničkog centra samo nezvanična informacija da je ovaj dokument došao i do Ministarstva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar