Foto: N1

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji "Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada.

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informativnog centra „Veritas“ i advokat iz Zagreba Anto Nobilo slažu se da bi dve zemlje trebalo da sarađuju na ovom slučaju.

Štrbac ističe da za procesuiranje postoji i pravni osnov – a to je univerzalna nadležnost koja je propisana još Ženevskom konvencijom.

Nobilo kaže da iako objektivno nema uvid u činjenice šta se tačno dogodilo i šta piše u optužnici, načelno prigovara tužilaštvu Hrvatske što 27 godina nije istražilo zločin za koji svi znamo i tokom kojeg su raketirali i stradali civili.

„Ceo svoj radni vek, a sad sam penzioner, radim krivicu… Bio sam sudija krivičar, video sam u životu mnogo optužnica i presuda sam mnogo napisao, kao advokat video sam i mnogo presuda međunarodnih sudova – meni ova optužnica nema rupe, u njoj je sve pokriveno, mnogo dobro izgleda – sa dokazima – personalnim i materijalnim“, rekao je Štrbac.

Nobilo, međutim nije optimista po pitanju sudbine ove optužnice u Hrvatskoj.

„Raspoloženje među političarima je jedinstveno – u smislu da će ignorisati postupak. Po meni je to duboko pogrešno, pravno i politički pogrešno i ispada da smo neosetljivi na žrtve, da ne žeilimo da utvrdimo šta se zaista desilo i mislim da bi trebalo da budemo aktivni i pristuni u tom postupku. Bio bih najsretniji kada bi preuzeli krivično gonjenje, ali niko u Hrvatskoj ne pomošlja staviti takav zahtev, a ne znam kakva je situacija u Srbiji, da li tamo ima takve volje“, kaže Nobilo.

On ukazuje i na posledice nečinjenja u ovom slučaju.

„Ako to ne napravimo, onda će u narednom periodu, kako je populizam sve žešći i žešći pod uticajem rata u Ukrajini, verujem da će praviti probleme u odnosima Hrvatske i Srbije. Političari će iz interesa, ako budu izbori, zaoštravati odnose između ostalog i na pitanju tog suđenja i dok traje suđenje, ono će biti otvoreno pitanje, a to nije dobro i nema potrebe za tim“, upozorava poznati hrvatski advokat.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Izbeglice iz Hrvatske, operacija Oluja

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar