„Strašne cifre novozaraženih koronom, osećaju se kao da ih je traktor pregazio“

Društvo 07. jan 202210:20 > 10:21
Podeli:
Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je "osam, devet hiljada novozaraženih zastrašujuća cifra" ali da, na sreću, broj hospitalizovanih nije veliki, jer "virus u omikron obliku" daje u ovom trenutku lakšu kliničku sliku, ali šta će se dešavati u narednom periodu niko ne može da predvidi.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zvanično preminulo 19 osoba od posledica korone, najviše zaraženih u jednom danu

„Zdravstveni sistem trpi veliki pritisak, ali se naš problem premestio iz kovid bolnica na kovid ambulante i na dijagnostiku kovida, na laboratorije, rendgen“, rekao je Đerlek za TV Pink.

On je istakao da je „naš zdravstveni sistem potpuno spreman da odgovori i na, kako su počeli da nazivaju, ovaj peti talas“ izazvan omikron sojem, ali je naglasio da pobede nad koronom nema bez vakcinacije.

"Ono što su dosadašnja iskustva, ali moram opet da se ogradim da ne znamo šta nas čeka u narednih mesec - dva, trenutno omikron virus deluje kao neka vrsta prehlade. Neki pacijenti imaju visoku temperaturu, žale se (da su imaju osećaj) kao da ih je traktor pregazio", rekao je Đerlek, navodeći da ne treba širiti paniku.

Kako je naglasio, država je sve uradila za borbu protiv korone, ali "ma koliko bio dosadan opet moram da molim građane da konačno shvate da je vakcinacija jedini spas".

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar