Foto: REUTERS/Pavel Mikheyev

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je FoNetu da je puštanjem u rad nove elektronske usluge na portalu eUprave i stranim državljanima omogućeno da se registruju, postanu e-građani Srbije i na taj način dobiju zeleni digitalni sertifikat o izvršenoj vakcinaciji.

Registracijom na portalu eUprave, strani državljani mogu da koriste uslugu izdavanja zelenog digitalnog sertifikata i postoji razlika između onih koji imaju jedinstveni broj i onih koji nemaju, rekao je Jovanović.

Za obe grupe je omogućena usluga, ali ako i pored toga imaju neki problem, molimo ih da se obrate kancelariji za IT i eUpravu i mi ćemo im sertifikat poslati mejlom, izjavio je Jovanović za serijal razgovora Destinacija.

Kako je objasnio, oni strani državljani, koji nemaju boravak u Srbiji i ID za strance, ukucavanjem broja pasoša će se registrovati na portalu i dobiti sertifikat.

Bitno je za strance da ukucaju broj pasoša sa kojim su se prijavili za vakcinaciju, da taj isti broj iskoriste za registraciju na eUpravi, naglasio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, digitalni zeleni sertifikat moguće je dobiti na dva jezika, u srpsko-engleskoj varijanti i srpsko-kineskoj, a omogućeno je dobijanje u formi za desktop ili mobilni telefon.

Svi stranci koji su se vakcinisali dobiće zeleni digitalni sertifikat, ponovio je Jovanović i naveo da je vakcinisano skoro 40.000 stranih državljana.

Oni nas svakodnevno kontaktiraju zbog sertifikata, Ako imaju bilo kakav problem, neka nas kontaktiraju i poslaćemo im dokument mejom, zaključio je Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar