Čačani odaju počast stradaloj deci i radniku škole Foto:Nenad Nešović

Marija Đorić iz Instituta za političke studije rekla je danas da su strah i panika povodom dva masovna ubistva koja su se dogodila ove nedelje u Srbiji, potpuno opravdani.

„Strah i panika nakon brutalnih i masovnih ubistava su očekivani u ljudskoj prirodi, a mere nadležnih institucija žele da pokažu da neko brine o građanima“, rekla je Đorićeva za Tanjug.

Ona je objasnila da je u naredne dve nedelje „moguće očekivati neku vrstu domino efekta, na osnovu međunarodnih iskustava“.

„Ne treba se prepustiti panici i svako od nas treba da vodi računa o svojoj ličnoj bezbednosti. Za nauk nam je da vodimo računa o našoj deci, da im dajemo dobre uzore, i da stvorimo bezbednosti okruženje za njih u budućnosti“, rekla je ona.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, Đorićeva je komentarisala i događaje koji se se dogodili u Mladenovcu.

„Mi ne znamo kao javnost detalje o ovom slučaju, ali ako su zvanični organi okvalifikovali slučaj kao terorizam, oni sigurno imaju dodatna saznanja“, poručila je ona.

Kako je objasnila, terorizam je politički fenomen koga karakterišu politički cilj, motiv i posledice.

„Ono što možemo videti da je blisko ovom ubistvu iz Mladenovca je širenje straha i zastrašivanja. Interesantan je detalj, koji su pomenuli i naši zvaničnici, a to je moguća povezanost sa nekim neonacističkim grupama, imajući u vidu simbol 88 koji se našao na majci. Ja bih se tu ogradila i sačekala krajnju istragu, pošto ne znamo da li je taj simbol predstavljao pozdrav Hitleru, koji, inače, savremeni neonacisti koriste“, rekla je Đorićeva.

Drugo pitanje je, kako kaže, da li je počinilac iz Mladenovca član neke grupe, a to svakako treba ispitati, poručila je ona.

BONUS VIDEO Dva masovna ubistva u dva dana: Šta planira država?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar