dr Miodrag Stojković Foto: N1

Genetičar Miodrag Stojković ocenio je da je svetu potrebna i sigurna i efikasna vakcina protiv koronavirusa, i da "to nije nikakva fraza", kao i da nijedna vakcina ne može da prođe ako nije zadovoljila oba faktora.

„Problem je što je virus iznenadio kompletno čovečanstvo. Imate preko 130 grupa koje rade na razvoju nove vakcine, 40 rade na kliničkoj fazi, 92 su u predkliničkoj fazi, tj. ispitivanja se još rade na životinjama, a devet su u fazi velikog broja uzoraka (preko 30.000 uzoraka). E, sad, kad pogledate ko sve ispituje, onda vidite da vam je ceo svet uključen i to je sjajno. Dakle, postoji želja da se dođe do efikasne vakcine, uprkos različitim strategijama, od kojih se neke baziraju na dešifrovanju RNK, a neke na vektoru adenovirusa“, kazao je Stojković u Danu uživo na TV N1.

On je ocenio da se sve ove vakcine manje-više ispituju na zdravim ljudima, te da se onda postavlja pitanje kakav je imunološki odgovor starih ljudi, ili ljudi koje imaju neke bolesti.

„I dok se ne dođe do svih odgovora, iluzorno je eksperimentisati na velikom broju ljudi, i onda, kroz pet do deset godina videti neke posledice koje će možda biti katastrofalne“, rekao je Stojković i ukazao na vakcinu protiv bolesti „denga groznice“, kada su neka deca pošto su primila vakcinu, naposletku, imala gore posledice nego da je nisu primila.

„Najvažniji je uzorak ispitivanja. Ako je to samo 38 ispitaniika, ja bih bio skeptičan, jer je medicina egzaktna nauka. Vakcinu ne treba odbacivati kao nešto štetno ili nekorisno, a da li će se neko odlučiti za nju to je njegova lična stvar, u nekim zemljama to je obligatorna stvar“, kaže Stojković.

Govoreći o veštačkoj oplodnji u Srbiji, rekao je da „pomak postoji u starosnim godinama, ali ono što nama treba je bolja infrastruktura, pre svega bolje državne ustanove, da se osvrnemo na analize koje su potrebne, ali i moderna genetska ispitivanja, gde je u stvari uzrok steriliteta, tj. gde postoji poremećaj gena“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare