Prof dr Oliver Stojković
Prof dr Oliver Stojković Foto: N1

Procenat smrtnosti od korone je u našoj zemlji manji od jedan odsto, što je nerealno mali procenat, rekao je profesor Medicinskog fakulteta, genetičar Oliver Stojković u emisiji "Danu uživo". Objasnio je i da je dnevni broj testiranih na koronu u Srbiji premali, da SZO predlaže da obuhvat u testiranju bude takav da je oko 10 odsto testiranih osoba pozitivno, i da bismo tek tad našli naveći broj zaraženih.

Govoreći o broju novozaraženih u Srbiji, kaže da misli da je to „nerazumno nizak broj, a ne da je previše visok“.

„Posebno imajući u vidu procenat smrtnosti, koji je u našoj zemlji manji od jedan odsto, to je jedan nerealno mali procenat osoba koje su umrle od kovida, a da su prethodno bile zaražene koronavirusom“, kaže Stojković za N1.

Dodaje da SZO predlaže i sugeriše da obuhvat u testiranju novih slučajeva treba da bude takav da otprilike bude oko 10 odsto testiranih pozitivnih.

Povezane vesti:

„Ako je istinit broj pozitivnih testova, broj urađenih PCR testova bi morao da bude bar tri puta veći da bismo došli do stope pozitivnosti od 10 odsto. Tad bismo mogli reći da smo pronašli najveći broj zaraženih osoba u nekoj populaciji“, kaže on.

Dodao je da „ne može da prati koji deo od tih testiranih otpada na brze antigenske testove“.

„Koji su jeftiniji, ali imaju naravno i svoja ograničenja“, kaže.

Istakao je još jedan problem koji postoji od marta prošle godine – „dostupnost testova je otežana“.

„Broj laboratorija se povećao od marta do danas, ali mnoge laboratorije koje su bile u mogućnosti da to rade jednostavno im je ta mogućnost uskraćena, na taj način i cena testova je iz tog razloga čini mi se suviše velika. Niti je tekst nešto izuzetno skup, niti je komplikovan, nije ništa komplikovaniji nego bilo koji drugi test za infektivne agense, a koji se inače rade u drugim laboratorijama“, kaže.

Objasnio je da se istraživanje Instituta za sudsku medicinu više odnosi na dugotrajne posledice koje koronavirus može da izazove kod ljudi.

„Pa su u tom smislu predmet našeg istraživanja osobe koje su pre više meseci preležale i preživele kovid, a naknadno umrle od neke druge bolesti. Mi sada pokušavamo, ne samo tokom obdukcije, nego i molekularnim tehnikama vidimo kakve posledice ostavlja na organizam“, kaže.

Dodao je da „kao i svaki drugi građanin gleda i prati mere“.

„One su, kao što i drugi vide i kažu, one su premale, zakasnele, u velikoj meri nerazumne, u ogromnoj meri iznuđene. Ne omogućavaju suzbijanje ove epidemije, ne omogućavaju smanjenje broja novozaraženih. Čini mi se da je profesor Zoran Radovanović u pravu kad kaže da je ideja naše države i Kriznog štaba ono što je Švedska imala na početku, a to je masovno zaražavanje ljudi“, kaže Stojković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar