Stojiljković: Kršenje sindikalnih prava – krivično delo

Društvo 05. mar. 202016:13
Podeli:
Foto: Medija centar

"Tražićemo da se nepoštovanje prava članova sindikata tretira kao krivično delo", rekao je predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, rekao da se „sve čini da se nemoćni sindikati učine još nemoćnijim“ i dodao da će reprezentativni sindikati tražiti izmenu Zakona o radu radi bolje zaštite predsednika i članova sindikata.

Stojiljković je rekao da kršenje prava pripadnika sindikata nalazi među četiri najčešće diskriminacije, a to je konstatovano i u izveštaju poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković.

„U ozbiljnoj smo nevolji, jer se sistemski krši pravo na sindikalno organizovanje, a na drugoj strani se formiraju omiljeni sindikati koji imaju razne benefite“, rekao je Stojiljković.

Ocenio je da su prava sindikata najčešće ugrožena u javnim preduzećima i stranim kompanijama „koje su se kod vlasti izborile za nedodirljiv položaj“.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je da je oko dvadeset predsednika sindikata dobilo otkaz u firmama zbog sindikalnih aktivnosti.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković rekao je da Zakon o radu predviđa zaštitu sindikalnih organizacija, ali da se to u praksi ne sprovodi.

„Treba primeniti postojeće zakone i sprečiti da poslodavci diskriminišu prava članova sindikata i tako i nama koji poslujemo po zakonu stvaraju nelojalnu konkurenciju“, rekao je Atanacković.