Milenko Plavić Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Evakuacija preostalih životinja, mahom konja, sa Krčedinske ade, planirana za danas, otkazana je. Ograda tora, u koju životinje moraju biti smeštene, pre nego ih ukrcaju na skelu, uništena je. Zbog toga je stočar Milenko Plavšić danas ostao na svom imanju, brinući o životinjama koje su uspeli da spasu.

Miletu iz Kovilja još samo su u stihovima na zidu sve životinje na broju. Konji su i dalje zarobljeni, većina krava spasena, jedna se bori za život.

„Za sve je čovek kriv, šta god se desi, čovek je kriv“, kaže stočar Milenko Plavšić.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Tako je i njegova priča počela, naizgled, pre nekoliko dana. A, u stvari, traje mnogo duže.

„Ja imam 66 godina, nikad nismo imali probleme, dok ovi nisu došli na Krčedinsku adu, Marjan Rističević i ta njegova banda“, kaže Plavšić.

Od tada, kaže Mile, svojim govedima na Krčedinskoj adi jedva može i da priđe, čak i sada, kada su i njemu i njegovim životinjama u pomoć pritekli prijatelji i sugrađani.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

„Pucano je, prvo, ispred mene i preko mene. Lončar Ilija. Kad je pucao, rekao je da će me ubiti, i mene, i sve Koviljčane će poubijati“, priča Plavšić.

Policija, tvrdi, nikada nije adekvatno reagovala. Ali, dodaje, očekuje to od nje sada, kao što je očekivao i ranije. Mile veruje u pravdu. I veruje državi.

N1: Vi nosite, ako smem da primetim, kapu sa znakom Srpske napredne stranke. Kakve su vaše veze sa njima?

„Nikakve veze, ja i ne znam ko mi ju je dao, iskreno da vam kažem, niti ja znam šta ona znači. Mene su učlanili još 2007. godine“, kaže on za N1.

PROČITAJTE JOŠ

Više nego ljudima, Mile, kaže, veruje svojim životinjama i u njih, u onih najmanje deset krava, gladnih, žednih, iznemoglih, kojima će narednih dana oporavak biti neophodan. A posebno u one usamljene, preko Dunava, koje čekaju evakuaciju već sutra.

„Ja nemam dece, ali da moji unuci, sestrini ćerka i sin, da kažu da im je ujak nešto ostavio“, kaže Plavšić.

Pogledajte još – „Nismo imali problema dok nisu došli Marjan Rističević i ta njegova banda“: Danas nema evakuacije sa Krčedinske ade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare