Foto: EPA-EFE/PHIL NIJHUIS

Farmaceutska zdravstvena zaštita u Beogradu funkcioniše i ukoliko u nekom trenutku nestane nešto od maski i ostalih zaštitnih sredstava, građani ne treba da brinu jer mi to redovno servisiramo, izjavila je večeras direktorka apotekarske ustanove "Beograd" Jasminka Bjeletić.

Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, na pitanje da li ima dovoljno maski i dezinfekcionih sredstava rekla da je apoteka „Beograd“ još pre mesec dana obezbedila dovoljne količine.

„Međutim, upravo zbog velike potražnje to jako brzo ode tako da mi sukcesivno od domaćih prozivođača dobijamo zaštitna sredstva, pre svega hirurške maske koje se za sada isporučuju na nedeljnom nivou od 10.000 do 15.000 komada“, rekla je ona.

Navela je da od Galenika farmacije, koja je povećala svoje kapacitete, imaju obećanje da će od sledeće nedelje moći da dobiju od 30.000 do 50.000 maski što je, kako kaže, značajno veći broj.

Kada je reč o dezinfekcionim sredstvima, Bjeletić kaže da apoteka „Beograd“ isporučuje redovno količine i alkohola i asepsola, te da će sutra dobiti 15.000 svih oblika, u spreju od 100 mililitara, u litarskim i petolitarskim pakovanjima.

Ponovila je da farmaceutska zdravstvena zaštita u Beogradu funkcioniše i da ukoliko nestane nešto od maski i drugih zaštitnih sredstava građani ne treba da brinu.

„Mi to redovno servisiramo i imamo obećanje da ćemo dobiti veće količine. Pored toga, naručili smo i rukavice za zaštitu, dovoljne količine hirurških kapa, natikača za noge i sve to u količinama preko 120.000 tako da zaista o tome ne morate da razmišljate“, rekla je Bjeletić.

Navela je da su pre mesec dana obezbeđene i veće količine lekova poput analgetika, lekova protiv bolova i povišene temeprature i dodala da su obezbeđene zalihe koje će na „jako dug period pokriti sve potrebe građana“.