"Ljudi već smatraju da su reči autista i autizam nešto pogrdno. Mala deca se igraju i jedno drugom kažu ti si autističan, a ni ne znaju šta to znači. Verovatno je i profesor to upotrebio a da ne zna šta je autizam - to nije bolest, to je stanje mentalno koje se ne leči", to je poruka koju šalje Stevan Đukić samohrani otac jednog autističnog dečaka. Povod je skandalozno gostovanje profesora Fakulteta političkih nauka Dragana Simeunovuća na RTS-u kada je masakr u školi Vladislav Ribnikar povezao sa Aspergerovim sindromom iz spektra autizma.

Šta je to Simeunović rekao?

Bez trunke stručnosti, u veoma osetljivom momentu, profesor Simeunović nije ni trepnuo kada je o osbama sa autizmom progovorio kao o potencijalnim teroristima.

Dragan Simeunović Foto:FPN

„U prilog tome ja ću reći da jedan od naših najuglednijih dečijih psihijatara prof. Dejan Budimirović koji je u Americi na „Džon Hopkinsu“, jutros poslao svoje nezvanično mišljenje gde kaže da zbog socijalne ispražnjenosti i zbog toga što imamo odsustvo empatije i odnos prema polu u tim pubertetom uzdrmanim godinama, možda ukazuje na jednu vrstu mentalnog poremećaja, koji se kod nas drugačije doživljava. To je Asperger, jedna vrsta autizma, koja se javlja u tim godinama. Ona postoji kod jednog broja terorista, nasilnika dakle. Kod jednog malog broja se takođe javlja spremnost na zločin uz potpuno odustvo emocija. I ta hladnokrvnost ukazuje na to, ali naravno o tome će sigurno posle jednog dužeg posmatranja krajnu reč dati psihijatri. Mi imamo vrsne psihijatre, oni treba da daju svoje mišljenje. Ako pođemo od toga da ne znamo da li je dete mentalno zdravo ili nije, treba da pođemo od sledećih činjenica. Mi smo jedna vrlo nasiljna bića, ljudski rod…“, deo je izjave iz gostovanja Simeunovića.

Da ne priča o stvarima koje ne poznaje

„On je jednostavno olako upotrebio reč koju ne poznaje baš najbolje, u smisli da nekoga uvredi“, kaže Stevan, ogorčeni otac jednog Ljubiše koji kroz život prolazi sa autizmom već 15 godina. Sa uvredama i pogrdnim konotacijama roditelji dece sa autizmom se suočavaju od vajkada, pa im baš i nije trebalo da i profesor Simeunović doliva ulje na vatru.

Foto: Privatna arhiva/Stevan Đukić

„Profesor ne bi trebalo da govori o onome što ne poznaje dovoljno. Prava stvar bi bila da on svoju poziciju upotrebi da se unapredi položaj osoba sa autizmom i njihovih porodoca, da se reše neki gorući problemi. Neka se založi da se nešto popravi, a ne samo da obeležavamo Dan osoba sa autizmom i tada mašemo plavim balonima“, poručuje naš sagovornik.

Đukić, ipak, napominje da profesor Simeunović nije najveći problem sa kojim se suočavaju rodtelji dece sa autizmom.

„Godinama apelujem na Ministarstvo zdravlja i ministarstvo zaduženo za socijalna pitanja, da se barem jedna ambulanta osposobi da tamo mogu da izvade krv i osobe sa autizmo. Znate, i oni se razboljevaju. Jednom je moj sin davao krv, moralo je nas troje da ga drži. Medicinska sestra se uplašila i poslala nas u Tiršovu“, kaže Đukić.

Naš sagovornik je iskreno progovorio i o tome kako žive roditelji osoba sa autizmom i koliko im nedostaje socijalni život.

„Deset godina nisam uspeo da izađem popodne ili uveče, jer Ljubišu nema ko da čuva. Ja sam fotograf imaću uskoro svoju izložbu crno-belih fotografija, ja ne znam da li ću moći na sopstvenu izložbu da dođem, jer nema ko da mi čuva dete. Treba nam neko mesto gde možemo da ih ostavimo na kratko, da ih neko pričuva, da možemo da se vidimo sa nekim i popijemo piće.“, kaže naš sagovornik.

Odbrana profesora Simeunovića

Pošto je njegovo gostovanje pokrenulo lavinu negativnih komentara, a od svega su se ogradili RTS i Fakultet političkih nauka, reagovao je i Simeunović, u pokušaju da se opere.

Naime, rekao je da se od mišljenja dečjeg psihologa ogradio jer nije stručan za medicinske dijagnoze, a da je njegova izjava zloupotrebljena.

„Ja odista koristim ovu priliku da se izvinim svim roditeljima autistične dece i svim autističnim osobama, zato što ja odista ne mogu da sudim, ja nisam mogao da znam da li je taj stav ispavan, kao što ne mogu da ocenim da li je stav kolege defektologa iz Beograda koji ne misli tako ispravan, zato kažem, upućujem na ove psihijatre. Međutim ja se lično izvinjavam“, rekao je Dragan Simenunović, profesor Fakulteta političkih nauka koju prenosi sajt Insajder.

Zvanična biografija

U njegovoj zvaničnoj biografiji piše da je vršilac dužnosti direktora Akademije za nacionalnu bezbednost pri Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA). Inostrani je član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, zatim Evropske akademije nauka i umetnosti, Američke akademije političkih nauka, dopisni član nemačkog naučnog društva Collegium Europaeum Jenense Univerziteta Fridrih Šiler i saradnik Instituta za političke studije.

Povodom pete godišnjice od formiranja Akademije za nacionalnu bezbednost Simeunović je uručio tadašnjem ministru odbrane Aleksandru Vulinu najviše priznanje – Grb Akademije.

Osnivač je, kako se navodi, i rukovodilac multidisciplinarnih master studija na Univerzitetu u Beogradu.

Na izborima 2018. godine bio jedan od 1.158 javnih ličnosti koje su podržale Srpsku naprednu stranku.

Zalaže se za korišćenje nuklearne energije i smatra da Srbija treba da bude suvlasnik elektrane u Mađarskoj.

Išao je u Devetu beogradsku gimnaziju u isto vreme kada i Zoran Đinđić, tvrdeći da ubijeni premiejr Srbije nije imao prijatelje:

„Zoran je bio veoma specifičan. On nije zapravo imao prijatelje. On je bio čovek koji je imao mnogo poznanika, ne verujem da je imao ijednog pravog prijatelja. Zoran je imao jednu emotivnu distancu prema ljudima. Bio je veoma pametan i bio bi odličan profesor. A to je i voleo“.

Magistrirao je 1981. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorske studije je pohađao na Institutu za socijalnu istoriju u Amsterdamu 1981. godine i na Filozofsko-istorijskom fakultetu u Hajdelbergu u periodu od 1982. do 1984. godine. Stalno je zaposlen na Fakultetu političkih nauka u Beogradu gde radi kao redovni profesor na predmetima: Uvod u političku teoriju na osnovnim i teorija politike na postdiplomskim studijama.

Autor je drame „Novi svetski poredak kao tumačenje sudbine“, koja je igrana u Zvezdara teatru u sezoni 1995/96. Predgovor za njegovu knjigu „Istorija srpske političke misli: novi vek“ u izdanju Pravoslavne reči, napisao je patrijarh srpski Irinej.

Napisao je više od 20 knjiga.

Sve sporne izjave i nastupi

Dragan Simeunović je politikolog, univerzitetski profesor i akademik, ali najvažnije od svega je da se nikada nije bavio autizmom. Naučni rad profesora Simeunovića je posvećen teoriji, istoriji i filozofiji politike. Osim na matičnom Fakultetu političkih nauka u Beogradu, angažovan je u još nekoliko obrazovnih institucija, podseća N1.

Poznat je po intervjuima u provladinim medijima i gostovanjima na televiziji Hepi kao čest sagovornik na temu Kosova i spoljne politike Srbije.

„Zemlje koje su ušle u NATO kupuju američko oružje. Američka industrija oružja je jedina industrija na svetu koja ima trilionski profit, to je jako ozbiljan biznis“, pojasnio je on u jednoj izjavi 2019. godine.

Simeunović je došao u centar pažnje javnosti 2010. godine nakon što je profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić predstavio svoju knjigu “Medijska etika i medijski linč”.

Čupić je u knjizi posebno analizirao biografiju Simeunovića koga opisuje kao zlotvora i demokratije i demokratski orijentisanih ljudi, koji je uspeo da se približi i novim vlastima uprkos stavovima izrečenim tokom 90-ih.

U knjizi navodi deo govora profesora Simeunovića za vreme bombardovanja 1999. godine:

“Predlažem da se za žive štitove umesto omladinaca Beograda koriste ovi koji su zarobljeni i oni koji su potpisivali bombardovanje Beograda. Od kuda ta vrsta moralnosti prema ljudima koji su potpisivali bombardovanje, a godinama primaju pare u ovoj zemlji. Znamo mi tačno, nisu sve nevladine organizacije, kao ni sekte satanističke. Mi znamo ko su ti ljudi. Primaju novac godinama, neka nešto za taj svoj luksuz i rizikuju. To je korektan predlog”, rekao je tada Simeunović.

Dragana Simeunovića u knjizi opisuje i kao čoveka koji je tokom 90-ih raspirivao nacionalnu netrpeljivost na fakultetu, da se hvalio da je u prijateljskim odnosima sa šefom Državne bezbednosti, a u zgradu ulazio obučen u vojnu uniformu i pretio profesorima da će ih poslati u Vukovar.

Prošle godine profesor Simeunović izjavio je u emisiji Ćirilica na Hepiju da mu se čini da je Srbija u ovom trenutku na dobrom putu, u smislu da „uzima i od Istoka i od Zapada ono što je njen interes da dobije“.

Pre četiri godine imao je i jednu izjavu u kojoj je pozvao građane Srbije da ne putuju u Crnu Goru i Hrvatsku, već kao najbezbedniju preporučio Grčku.

„Pitanje odlaska na odmor u Hrvatsku je pitanje inteligencije. Možete proći lepo, ali vi ste se kockali. Visok je procenat mogućnosti da budete napadnuti. Treba da budete opušteni na odmoru, a ne napeti. Neprijatnost možete da doživite i kod kuće, ali to nije tako često i izostaje napetost. Iz tog razloga ne preporučujem ni Crnu Goru, jer postoji ta vrsta napetosti koja se može pretvoriti u skob. Nije pametno“, rekao je Simeunović.

Kao direktor Akademije za nacionalnu bezbednost Simeunović je gostovao na Pinku gde je rekao da je proizvodnja dronova u Srbiji poželjna, „prvenstveno zbog nas samih i važno je početi što pre“.

Tema je bila kompanija PR-DC Željka Mitrovića koja proizvodi dronove.

„Jako je dobro da se kod nas pravi bilo koja vrsta oružja, da se te moderne tehnologije kod nas prave zato što imate više kao zemlja svog autonomnog, sopstvenog oružja, to manje zavisite od drugih“, naveo je Simeunović gostujući u jutarnjem programu kod Jovane Jeremić.

Bonus video: Ishrana i autizam: Da li postoji ikakva povezanost?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare