Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Udruženje Ateisti Srbije zatražilo je danas od ministra odbrane Nebojše Stefanovića da se izvini građanima zbog zloupotrebe vojske prilikom sahrane patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja, jer je Vojska Srbije - vojska svih njenih građana, a ne samo pravoslavnih građana ili "lična garda prvosveštenika SPC-a".

Ateisti Srbije su u saopštenju za javnost naveli da je na taj način grubo prekršen Ustav Srbije, koji kaže da je Srbija sekularna država, u kojoj su crkva i verske zajednice odvojene od države, kao i Zakon o Vojsci Srbije.

Oni su podsetili da je Garda, koja je napravila špalir prilikom odavanja počasti preminulom patrijarhu, namenjena za obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane i za vojne počasti najvišim stranim, domaćim i vojnim zvaničnicima.

Kao „bezočno kršenje principa sekularnosti“, Ateisti Srbije su ocenili saopštenje Ministarstva odbrane u kojem se navodi da se kroz sahranu patrijarha simbolično potvrđuje tradicionalno jedinstvo Vojske i Srpske pravoslavne crkve kao vekovnih i trajnih stubova države Srbije.

„Jedinstvo Vojske Srbije i SPC je nedopustivo i po Ustavu Republike Srbije (član 11), kao i po Zakonu o Vojsci Srbije (član 13)“, poručili su Ateisti Srbije.

Dodali su da je prisustvo državnih bezbednosnih organa bilo daleko potrebnije, zarad obezbeđenja poštovanja epidemioloških mera tokom mimohoda građana i potonjeg pričešćivanja istim priborom.

Dodali su da pripadnici Vojske Srbije mogu da prisustvuju obredima vezanim za poslednji ispraćaj patrijarha, ali ne u svojstvu profesionalnih vojnika.

Navodi se da, i kada je patrijarh preminuo, protivno zakonu, ali i ljudskom moralu, on dobija prednost nad preostalih više od hiljadu preminulih od kovida-19.

„Prekinite da nas ponižavate i delite na kaste privilegovanih i poniženih. Prekinite da ponižavate institucije i ustanove. Prekinite da kršite Ustav i zakone“, poručili su Ateisti Srbije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar