vakcinacija dijaspora
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Srbija je sredinom februara mogla da se pohvali da je druga u Evropi, iza Velike Britanije, po procentu građana koji su primili bar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa. Međutim, dok su druge evropske zemlje ubrzavale vakcinaciju, Srbija je usporavala, da bi stala na 40 odsto vakcinisanih i trenutno je u Evropi na 32 mestu. Epidemiološkinja Lela Ilić kaže za Nova.rs da je razlog tome što se nije u dovoljnoj meri radilo na svesti građana i upozorava da je trenutna situacija vrlo opasna jer nam preti novi talas epidemije.  

Srbija je sredinom februara mogla da se pohvali da je druga u Evropi, iza Velike Britanije, po procentu građana koji su primili bar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa. Međutim, dok su druge evropske zemlje ubrzavale vakcinaciju, Srbija je usporavala, da bi stala na 40 odsto vakcinisanih i trenutno je u Evropi na 32 mestu. Eepidemiološkinja Lela Ilić kaže za Nova.rs da je razlog tome što se nije u dovoljnoj meri radilo na svesti građana i upozorava da je trenutna situacija vrlo opasna jer nam zbog niskog procenta vakcinisanih preti novi talas epidemije.

Srbija je 14. februara, sa 11,8 odsto građana koji su bar započeli vakcinaciju, bila druga država u Evropi, četvrta na svetu. Bolji su tada bili samo Izrael sa 45,2 odsto, Velika Britanija sa 22,5 i Bahrein sa 14,6.

Već krajem marta u Evropi je Srbiju prestigla Mađarska, krajem aprila Finska, u maju već Nemačka, Belgija, Švajcarska, Španija, Italija… U pitanju su zemlje koje trenutno imaju više od 50 odsto stanovnika koji su „zavrnuli rukav“.

Progres u vakcinacije u Srbiji vidljiv je do 20. juna, kada je dostignuto 39,6 odsto vakcinisanih. Od tada, pa sve do 5. jula, procenat je skočio za svega 0,5 odsto. Prema poslednjim raspoloživim podacima u Srbiji je obe doze vakcine primilo oko 2.500.000 građana.

Ovi podaci zabrinjavaju pa upozorenja na to da nam stiže i četvrti talas stiže pre jeseni, šalju in članovi Kriznog štaba Mirsad Đerlk i Predrag Kon. Zabrinuti su i lekari koji su skoro godinu dana proveli u crvenim bolničkim zonama. 

Epidemiološkinja Ilić kaže da Srbija ima dovoljan broj vakcina protiv kovida 19 i to različitih vrsta, što mnogim zemljama još uvek nedostaje, ali da nije dovoljno rađeno na podizanju svesti o znčaju vakcinacije.

„Očigledno je da građanima nije dovljno dobro objašnjeno zašto je vakcinacija značajna, šta se njom postiže“ , kaže Ilić.

Poručuje da sada imamo naučnih saznanja saznanja o vakcinama i neprihvatljivo je da nesuvisli argumenti protivnika u toj meri utiču na stavove građana.

To što je vakcinacija u Srbiji stala na 40 odsto vidi kao veliku opasnost.

„Da bi došlo do novog talasa epidemije potrebno je da se ispune dva uslova, nizak stepen kolektivnog imuniteta i veća virulentnost virusa što sada imamo sa delta sojiom“, upozorava epidemiloškinja.

Poručuje da je vakcinacija i doslednost u sprovođenju mera od strane onih koji ih donose jedino što nas može spasiti novog ozbiljnog talasa.

Srbija za 13 odsto ispod proseka EU po broju vakcinisanih

Ukupan postotak stanovnika Evropske unije koji su do sad primili bar jednu dozu vakcine iznosi 53,2. Od pojedinačnih članica EU manji obuhvat vakcinisanih od Srbije trenutno imaju Slovačka sa 38,6 odsto, Hrvatska sa 37,2, Litvanija sa 36,5, Rumunija sa 24,9 i Bugarska sa 14,3 odsto. Malta ima čak 83 odsto vakcinisanih, dok Holanddija, Belgija, Finska i Danska imaju više od 60 odsto.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare