korona i alkohol
Foto: N1

Hroničnim bolesnicima, starijim od 65 godina, koji zbog primanja redovne terapije moraju da odlaze do zdravstvenih ustanova, dozvoljeno je kretanje uz važeći uput za tu terapiju, potvrđeno je za Nova.rs u Ministarstvu zdravlja.

Zabrana kretanja građanima starijim od 65 otvarila je pitanje šta sa hroničnim bolesnicima te dobi, koji moraju da idu u bolnicu na dijalizu, onkološku ili neku drugu terapiju.

Međutim, kako navode u Ministarstvu, takvim pacijentima sloboda kretanja  je dozvoljena uz lekarski uput, koji inače i nose kada idu na te terapije.

U odgovoru Ministarstva zdravlja objašnjava se da se u naredbi ministra unutrašnjih poslova o ograničenju i zabrani kretanja navodi da se ta zabrana ne odnosi na fizička lica kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć i najviše dva lica u pratnji tog lica.

„Zdravstvene ustanove moraju biti upoznate sa donetim merama, te svoju organizaciju i rad uskladiti sa tim merama, tj. sa pomenutom naredbom, odnosno fizičkim licima se mora pružiti neodložno potrebna zdravstvena pomoć i za vreme vanrednog stanja i policijskog časa, s tim što to lice mora biti u pratnji najviše dve osobe“ dodaje se u dopisu Ministarstva.

Takođe napominju  da je za pacijente na hemodijalizi organizovan transport do zdravstvene ustanove.