Ilustracija Foto: Darko Đorđević/Južne vesti

Veliku količinu smeća sa tri najposećenije lokacije na Staroj planini pokupili su čuvari Parka prirode Stara planina, pišu Južne vesti.

Kako za Južne vesti kaže upravnik parka Darko Đorđević, ovo je bila treća akcija čišćenja ovog leta i, usled velikog broja poseta, povećala se i količina smeća koje turisti ostavljaju. Đorđević apeluje na građane da otpad nose sa sobom sa zabačenih lokacija.

Stara planina bila je ovog leta jedna od najposećenijih destinacija za odmor turista iz cele Srbije, neki su prvi put upoznali lepote jugoistočne Srbije, a, nažalost, ne mali broj turista bacanjem smeća učinio je da ove lepote postanu male divlje deponije.

Foto: Darko Đorđević/Južne vesti

Vodopad Tupavica kod sela Dojkinci, vidikovac Kozji kamen sa pogledom na Zavojsko jezero i Kanjon Rosomače bile su među najposećenijim lokacijama, a upravo je na ovim atraktivnim i zabačenim destinacijama čuvarska služba Parka prirode sprovela akciju čišćenja, prilikom koje je pokupila značajnu količinu komunalnog otpada.

„Molimo vas da ubuduće povedete više računa i svoj komunalni otpad ponesete sa sobom. Ako nije bilo teško nositi ga sa sobom, ne bi trebalo da bude teže poneti ga natrag. Generalno i nije toliki problem očistiti lokacije sakupljanjem, problem je što divlje životinje tokom noći raznose otpad“, rekao je upravnik Parka prirode Stara planina Darko Đorđević.

Stara planina, Tupavica
Vodopad Tupavica u blizini sela Dojkinci na Staroj planini / Foto: Shutterstock

Iako je pirotsko Komunalno preduzeće tokom letnje sezone pojačalo čišćenje kontejnera na Staroj planini, na udaljenim i nepristupačnim lokacijama nema ingerencije, pa đubre koje turisti ostavljaju često postane meta divljih životinja. Pored štete koja se nanosi prirodi, komunalni otpad je opasan i za divlje životinje.

„Ne hranimo prirodu i životinje plastikom“, poručuju iz Parka prirode.

Đorđević kaže da je ovo treća akcija tokom ove letnje sezone, kao i da situacija sa smećem nije alarmantna, ali da mora da se radi na edukaciji turista.

„Kad god dođemo, životinje raznesu otpad. Tamo nema mesta smeću, lokacije su zabačene. Imali smo veliki broj poseta, prosek od 500 do 1.000 dnevno, oko Svetog Ilije i do 10.000, stavićemo edukativne table u vezi sa odlaganjem komunalnog otpada. Situacija nije alarmanta, ali bode oči“, kaže Đorđević.

Podsetimo, Zavojsko jezero je takođe bila zatrpano otpadom, a akciju čišćenja na ovoj lokaciji organizovali su ronioci iz Pirota i cele Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare