Sevojno, dom zdravlja, pedijatar
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Stanovnici Sevojna godinama imaju problema jer nemaju pedijatra koji bi radio u drugoj smeni u toj užičkoj gradskoj opštini. Često, kao i ovih dana, nema ga ni u prvoj, pa su revoltirani izašli ispred ambulante, kako bi iskazali svoje nezadovljstvo, a najavljuju i nove proteste. U Domu zdravlja Užice kažu da su okolnosti vanredne i da nema mogućnosti da pedijatra, koji je na bolovanju, menja drugi lekar, a o pedijatru u drugoj smeni nema ni govora, jer normativi tako nalažu. Roditelji u Sevojnu ne veruju u to obrazloženje jer ti isti normativi nisu važili pre tri godine, u vreme predizborne kampanje, kada je pedijatar radio i u drugoj smeni, ali samo dok izbori nisu završeni.

Slobodan Starčević iz Sevojna, otac tri ćerke, kaže da je problem nedostatka pedijatra u njihovoj opštini konstantan. Roditelji u Sevojnu, kada im se deca razbole, nikada nisu sigurni da li će u ambulanti zateći pedijatra ili dete moraju voziti deset kilometara dalje u Užice, a upitno je da li će biti primljeni, jer nisu prioritet.

„Ako je, kao sada, doktorka na bolovanju ili je na odmoru ili iz nekog drugog razloga odsutna, mi ostajemo bez doktora. Pedijatar, ako radi, radi samo radnim danima do 13 časova, u drugoj smeni ga nema. U tim situacijama idemo u Užice gde čekamo satima, a nekada nas i ne prime jer nismo prioritet, prednost imaju deca izabranog lekara“, kaže za Nova.rs Starčević.

Sevojno, dom zdravlja, pedijatar
Slobodan Starčević Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Naši kartoni su, kako dodaje, ovde i naš pedijatar je jedini izabrani lekar za decu Sevojna.

„Vakcinacije i sistematski pregledi se mogu obaviti isključivo ovde kada doktorka radi. Doktorka koja radi ovde se zaista trudi, često ne koristi pauzu kako bi pregledala što više dece, ali nije problem do nje već do sistema zdravstvene zaštite. Deca Sevojna su stavljena u drugi plan i niko ne pokazuje razumevanje niti pokušava da se problem, koji imamo, reši“, napominje Starčević.

On kaže da od početka epidemije, decu sa bilo kojim simptomom na kovid moraju voditi u Užice, ali da i u drugim okolnostima, češće moraju u užički Dečji dispanzer nego u svoju ambulantu. Problem nije nastao 17. januara od kada pedijatar u Sevojnu ne radi, on traje godinama.

„Sa ovim problemom sam se prvi put susreo 2016. godine kada sam ćerku doveo na pregled i kada su joj tri puta dnevno prepisali inhalaciju. Rečno mi je da je ujutru dovedem u Sevojno, a drugi i treći put u Užice. Poznavao sam tada majke koje su decu nekoliko puta dnevno autobusom vozile u Užice. Slao sam dopise nadležnom ministarstvu, Zdravstvenom centru Užice i drugim institucijama. Iduće godine je pedijatar počeo da radi i u drugoj smeni ali to je trajalo samo oko godinu dana, čim su završeni izbori završio se i rad pedijatra u drugoj smeni, shvatio sam da je to bila samo predizborna kampanja“, kaže za naš portal Avram Ilić.

Avram se kasnije i politički aktivirao, kako bi se dalje borio za svoje sugrađane. Od 2018. je odbornik opozicije u sevojničkom i užičkom lokalnom parlamentu. Sada je siguran da iza svega stoji politika.

Sevojno, dom zdravlja, pedijatar
Avram Ilić Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Kada je te godine ukinuta druga smena pedijatrije u Sevojnu, ja sam taj problem izneo na Skupštini, verujući da su deca ispred politike. Kada sam izneo predlog da se vrati pedijatar u drugoj smeni, svi odbornici vladajuće koalicije su glasali protiv, o toj temi čak nisu hteli ni da raspravljaju. Nisu uvažili ni predlog da gradska opština Sevojno podnese neku molbu ili zahtev nadležnima. Doktorka koja radi se zaista trudi, posle dežurstva u Užicu dođe u prvu smenu da bi pregledala decu ali to što se dešava da nekada ne radi, dešava se svima, odgovornost nije na njoj. Mi se približavamo situaciji da se pedijatrija u Sevojnu potpuno ugasi. Nama su rekli i da je problem što je jedan pedijatar otišao u penziju. Pa da li je moguće da se tako nešto unapred ne zna? To su ipak samo izgovori, nebriga i devastiranje naše ambulante koja je nekada imala i laboratoriju i sve ono što je građanima bilo neophodno“, dodaje Ilić.

Da li će se i kada ovaj problem rešiti, pokušali smo da saznamo od direktorke Doma zdravlja Užice. Ona kaže da je trenutna situacija takva zbog bolesti pedijatra, a da zbog trenutne situacije sa koronom i povećenim brojem pregleda, u Sevojno nije izvodljivo poslati drugog pedijatra.

„Po normativu imamo 11 pedijatara za teritoriju Užica a trenutno ih je deset jer je 31. decembra jedna koleginica otišla na bolovanje, a prvi sledeći pedijatar se na posao vraća krajem aprila. Kada se kadriraju pedijatri, u zavisnosti da li je predškolsko ili školsko dete, jedan pedijatar ide na 850 predškolske deca ili na 1.500 školske. U Sevojnu, na jednog pedijatra ima nešto manje od 400 predškolske dece i oko 600 školske, to je normativ za jednog pedijatra“, kaže za naš portal direktorka Doma zdravlja Užice Danijela Marinković.

Sevojno, dom zdravlja, pedijatar
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Ona dodaje da bi sve druge nekovid preglede mogao da obavlja pedijatar u Sevojnu, ali da takvih pregleda sada nema puno ali ni mogućnosti da se drugi pedijatar pošalje u ovu gradsku opštinu. U Dečjoj kovid ambulanti u Užice, dnevno je između 90 i 100 pregleda, a nekovid pregleda nešto više od 200.

„Sve je veći broj pregleda u kovid ambulantama, ali i sve manji broj zdravstvenog osoblja. U ovom trenutku nam je oko 70 ljudi na bolovanju, mi nemamo drugih mogućnosti već da se centralizujemo. Takva je situacija da mi planiramo bukvalno dan za dan. Tako će biti dok se pedijatar u Sevojnu ne vrati sa bolovanja, jer i u gradu raste broj pregleda, svakodnevno. Ne možemo poslati drugog pedijatra jer ih nemamo, a jako je malo dece koja se javljaju pedijatru bez nekih od simptoma kovida“, dodaje Marinković.

Stanovnici Sevojna, uglavnom roditelji dece predškolskog i školskog uzrasta, su svoje nezadovoljstvo iskazali okupljanjem ispred ambulante i protesnom šetnjom. Ukoliko nadležni ne budu adekvatno reagovali, najavljuju radikalnije mere i masovnije proteste.

BONUS VIDEO: Užice: Veštačka pluća sve crnja – kakva su onda prava?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar