Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Stanovnici naselja Aleksinački rudnici predali su ove nedelje opštini Aleksinac i aleksinačkom Domu zdravlja peticiju sa blizu 500 potpisa građana koji traže da u tom naselju ponovo bude otvorene anbulanta i apoteka i da pošta radi svakodnevno.

Predsednik Mesne zajednice Aleksinačkih rudnika Đorđe Durmišević kazao je za Novu.rs da je ambulanta zatvorena pre dve godine zbog oštećenja krova, dok apoteka ne radi više od sedam godina.

„Krov ambulante je počeo da prokišnjava jer su se pojavile dve rupe. Za popravku je potrebno najviše deset dana. Međutim, u Domu zdravlja su nam rekli da je za sanaciju potrebno 20 do 25 miliona dinara. Ne znam zbog čega je potrebno toliko para. Mi smo spremni da sami radimo građevinske radove, samo da nam obezbede materijal“, rekao je Durmišević.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Prema njegovim rečima, u ambulanti u Aleksinačkim rudnicima nisu se lečili samo stanovnici tog naselja već i susednih sela Bobovište i Ćićina i narednih dana i oni će potpisati peticiju za ponovno otvaranje ambulante.

„Od kada više nemamo lekara u naselju moramo da odlazimo na preglede u aleksinački Dom zdravlja. Stari i bolesni ljudi ne mogu da idu autobusom, moraju da plate taksi, a odakle im novac i za to i za lekove. U naselju Aleksinački rudnici živi između 500 i 600 penzionera, a sigurno 70 odsto penzionera ima penziju od 15.000 do 20.000 dinara“, istakao je Durmišević.

On je naglasio da stanovnici Aleksinačkih rudnika peticijom traže da pošta u tom naselju kao nekada radi svakog radnog dana od od 7 do 14 časova.

„Do epidemije korona virusa pošta je radila svakodnevno, ali od tada samo dva radna dana i to od 7 do 11 sati. Zbog toga sa kašnjenjem dobijamo pisma i račune, pa smo posle mi krivi kada neki račun ne platimo na vreme“, rekao je Durmišević.

Prema njegovim rečima, stanovnici Aleksinačkih rudnika smatraju da njihovi zahtevi nisu nerealni i nisu politički te da bi nadležni morali da što pre reaguju.

„Mi zaslužujemo da u 21. veku imamo osnovne uslove za život. Stanovnici ovog naselja su rudari koji su radili i gradili ne samo Aleskinac, nego i Niš. Mnogi su i nastradali u rudnicima, ostale su porodice zbog svojih najmilijih. Valjda sada zaslužuju da imaju makar ambulantu i poštu, kad nemamo kao nekada pre i stomatologa, rendgen, laboratoriju“, istakao je Durmišević.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Direktor Doma zdravlja u Aleksincu Roidoljub Živadinović kazao je za portal Nova.rs da je žiteljima Aleksinačkih rudnika odgovorio pisanim putem na peticiju i objasnio da ta zdravstvena ustanova nema para za tako veliku investiciju kao što je adaptacija prostora ambulante.

„Ambulanta se nalazila u zgradi koja pripada rudniku i to je jedan veliki objekat čije uređenje bi iziskivalo puno para, a nema potrebe za tako velikim prostorom. Opština je za otvaranje ambulante obebzedila prostorije u zgradi Doma kulture. Novac bi trebalo da bude obezbeđen u opštinskom budžetu za narednu godinu“, naveo je Živadinović.

Prema njegovim rečima, kada bude ponovo otvorena, ambulanta u Aleksinačkim rudnicima svakako neće raditi svakodnevno jer u naselju živi mali broj stanovnika.

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević je rekao da je Dom zdravlja zatvorio ambulantu u naselju Aleksinački rudnici jer je bila neuslovna i opština radi na tome da se deo Doma kulture izdvoji i obnovi kako bi ambulanta mogla da bude ponovo otvorena.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

“Mi smo krenuli sa izradom projekta rekonstrukcije. Čekamo da projekat bude kompletiran kako bi uradili predračun i obezbedili sredstva u budžetu. Prostor u kome se ranije nalazila ambulanta pripada rudniku „Resavica“ i ne možemo da ulažemo u objekat koji nam ne pripada. Zbog toga smo se opredelili za deo Doma kulture jer se taj objekat i onako ne koristi“, objasnio je Radičević.

On je ocenio da pojedinci pokušavaju da prikupljanje potpisa za peticiju iskoriste kao političku aktivnost pred predstojeće izbore.

„Pokrenuli su potpisivanje peticije, iako su upoznati sa tim da je projekat obnove dela Doma kulture maltene pri kraju i da se pripremamo da izvodimo radove“, istakao je Radičević.

Što se tiče radnog vremena pošte, dodao je, opština ne može da utiče na to, ali su pokušali da u preduzeću „Pošte Srbije“ izdejstvuju vraćanje nekadašnjeg radnog vremena, mada konačnu odluku donosi to preduzeće.

BONUS VIDEO Parizerom do boljeg života: Stanovnici Aleksinca organizuju akciju „Jedimo sendviče da nam cene budu jeftinije“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar