Foto: Arne Trautmann / Panthermedia / Profimedia

Otkazi zbog zamiranja privrede tokom vanrednog stanja dovode u tešku situaciju otpuštene, koji su deo svoje plate izdvajali za plaćanje kirije za iznajmljivanje stana. Mnogim stanodavcima, sa druge strane, kirija je jedini izvor prihoda pa i oni upadaju u probleme, ukoliko podstanar nema načina da podmiri obaveze.

Nevena Miljković jedna je od mnogih koja se suočila sa problemom krova nad glavom, nakon što je otpuštena iz vrtića u kojem je radila. Ona za „Nova.rs“ priča da je, iako nije imala sreće da zadrži posao, uspela da se sa gazdom dogovori o kiriji za naredan period.

„Pošto sam iznenada ostala bez posla, i nisam imala mnogo novca u rezervi, odlučila sam da pitam gazdu stana u kom živim, da li je moguće da ostanem, a da mu taj novac nadoknadim kasnije. Rekao mi je da može da mi izađe u susret tako što bi nastavila da plaćam troškove i da mu plaćam, dok sve ovo traje, pola mesečne kirije, što je meni svakako odgovaralo“, objašnjava Nevena.

Ipak, iako joj je kirija umanjena za pola, novac koji joj je u narednim mesecima potreban za život, gotovo da je nemoguće zaraditi.

„Pošto je sada kriza i nemoguće naći neki posao, odlučila sam da prihvatim da volontiram i da pomognem onima kojima je to najpotrebnije. Nažalost, deo novca biću prinuđena da pozajmim od svojih, kako bih uspela da preguram ovaj period“, kaže Nevena.

Preživeti kao podstanar u Beogradu izuzetno je teško u ovakvim vremenima, ali mnogobrojni primeri sa društvenih mreža pokazuju da mnogi stanodavci izlaze u susret svojim podstanarima.

„Zove me brat da mi kaže da im je gazda stana u kom su rekao da ne moraju da plaćaju kiriju dok ovo ne prođe, Bože kakav čovek, morala sam to da spomenem ovde jer smo pali u nesvest“, navela je jedna tviterašica.

Neophodna je solidarnost između stanodavca i podstanara Foto: Antonio Guillem Fernández / Alamy / Alamy / Profimedia

Međutim, mnogim stanodavcima jedini mesečni prihod jeste iznajmljivanje stana, zbog čega im ne ide u prilog da ostanu bez podstanara. Upravo iz tih razloga, da bi i oni „pregurali“ vanredno stanje, odlučuju se da prihvate deo kirije, ili se u potpunosti odriču tog prihoda. To je jedan od razloga zbog kojih stanodavci pristaju da smanje kiriju, iako ih nikakav zakon na to ne prisiljava.

Miloš Mitić, operativni direktor u kompaniji Cityexpert kaže za Nova.rs da će zbog pandemije virusa cela privreda pretrpeti određene gubitke, te da će to sniziti životni standard u narednim mesecima.

„Ogroman broj kompanija je zbog pada ekonomskih aktivnosti i priliva prihoda prinuđen da otpusti zaposlene ili da redukuje zarade svojih zaposlenih. Svi koji zakupljuju stan imaju problem da isplate dogovorene obaveze na vreme zbog situacije. Na osnovu istraživanja naše kompanije mogu da kažem da postoji ogroman broj vlasnika koji vraća svoju nekretninu u ponudu jer su im zakupci otkazali zakup“, navodi Mitić.

Kako dodaje, postoje i slučajevi gde su vlasnici i zakupci napravili sporazum da zakupci plaćaju umanjene kirije ili samo troškove u stanu, dok god traje vanredno stanje.

„Bitno naglasiti da su i sami zakupodavci značajno pogođeni trenutnom sitacijom jer ima vlasnika kojima je prihod od izdavanja primarni,  kao i onih koji su dobili otkaze pa im je sada prihod od izdavanja postao osnovni izvor u kućnom budžetu“, napominje Mitić.

Mitić savetuje obostranu solidarnost i dugoročni pogled na stvari.

„Sami vlasnici će imati problema da nađu nove zakupce za vreme pandemije, a da ne pominjem da je relano očekivati da će cena kirija pasti. Zato je moj savet vlasnicima da dogovore sa zakupcem iznos koji on može da plaća u toku ovih vanrednih meseci, a kasnije, kad se uslovi promene, da vrate kiriju na staro“, završava Mitić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram