Odbornik Miodrag Stanković Foto:Koalicija Nis Moj Grad

"U okolini Niške Banje, na prostoru kod niških sela Gornja Studena i Bancarevo, počelo je bušenje u potrazi za mogućim nalazištem bakra i srebra od strane australijske kompanije Apollo Mineral Limited", naveo je odbornik Miodrag Stanković iz koalicije "Niš - moj grad".

Kako je naveo Stanković, reaktivacija projekta „Jadar“ je očigledno „podstakla druge kompanije koje su se bavile istraživanjem litijuma da se bave iskopavanjem i drugih nalazišta“.

„Javnost i građani su vidno uznemireni zbog početka bušenja jer se u blizini nalazi jedno od izvorišta vode kojom se snabdeva Niš. Dodatno uznemirava činjenica da kompanija Apollo Mineral vrši bušenje na dubini od 600 metara na lokaciji Studena“, izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

„Nadgledanje kvaliteta vazduha, voda i zemljišta zavisi i mora da se sprovodi od strane pouzdanih organa koji neće biti u službi tih kompanija, nego koji će raditi samostalno i nezavisno“, dodao je on u pisanoj izjavi.

On je istakao da je „početak bilo kakvog projekta bez ikakve najave i studije izvodljivosti, kao i uticaja na životnu sredinu nedopustiv i neprimeren“.

„Obzirom da je bušenje i geološko istraživanje uveliko počelo, zahtevam od gradske vlasti u Nišu da se oglasi povodom toga i da upozna građane sa dešavanjima u okolini Niške banje, kao i da se održi javna rasprava u koju će se uključiti stručna javnost“, zaključio je Stanković.

***

BONUS VIDEO – Iskopalo se vreme za skupštinsku raspravu o litijumu: Sledi li zakopavanje zabrane kopanja (3.10.2024)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare